Eretmodus cyanostictus

Eretmodus cyanostictus, ook wel goby cichlide genoemd. Een klein blijvende cichlide uit het Tanganyika meer met een aparte onderstandige bek.

Eretmodus cyanostictus

De Eretmodus cyanostictus is een klein blijvende grondelcichlide die niet groter wordt dan een centimeter of 8. De vrouwtjes blijven zelfs nog wat kleiner en bereiken een maximale lengte van ongeveer 6 centimeter. Ze worden in het Engels samen met 2 andere soorten goby cichliden genoemd wat in het Nederlands grondel cichliden zou zijn. Deze naam danken ze aan de gelijkenis met de zeewater versie van de goby cichlide, ze bewegen zich namelijk niet alleen zwemmend voort maar ook springend of hoppend.

De naam Eretmodus is een verwijzing naar de vorm van de tanden: Eretmos betekend riemen (van een boot) en odous betekend tanden. De soortnaam cyanostictus is een verwijzing naar de blauwe stippen: cyano betekend blauw en stictus betekend stippen.

Biotoop

Ze komen in het gehele Tanganyika meer voor in verschillende kleurvarianten. Ze leven boven rotsen in water met flink wat stroming en houden dan ook van zuurstof rijk water. Je vindt ze dan ook in water tot zo’n 3 meter diepte.

Dieet

Met hun onderstandige bek schrapen ze in de stroming de algen van de rotsen af. Door hun voorliefde voor de algen en stroming worden ze doorgaans gevonden in ondiep water tot een meter of 3. De Eretmodus cyanostictus kan goed gecombineerd worden met de Tropheus soorten, beiden leven op een dieet van algen. In het aquarium krijgen ze spirulina vlokken. Diepvries en levend voer wordt wel gegeten maar wordt waarschijnlijk hun dood. Doordat hun dieet bestaat uit algen is hun maag/darm kanaal veel langer als bij andere vissen.Levend/diepvries voer begint dan van binnen te rotten voordat het de vis kan verlaten met de dood tot gevolg.

Het Aquarium

De Eretmodus cyanostictus kan gehouden worden in een aquarium vanaf 80 centimeter. Zorg voor wat rotsen waarop ze kunnen grazen. Het water mag flink belucht worden zodat er voldoende zuurstof in het water kan worden opgenomen. In een aquarium van 80 centimeter zou ik niet meer dan een koppel Eretmodus cyanostictus houden. Bij een groter aquarium kun je ze eventueel in een groepje houden maar houdt ze dan met meer dan 6 om eventuele agressie te verspreiden.

Kweek van de Eretmodus cyanostictus

Bij de Eretmodus cyanostictus nemen beide ouders deel aan het groot brengen van de jongen. Bij het paren neemt het vrouwtje de eieren in haar bek. De nesten zijn niet erg groot en de aantallen eieren ligt doorgaans rond de 15 stuks. Na ongeveer 2 weken neemt het mannetje de inmiddels uitgekomen larfjes van het vrouwtje over en beschermt ze nog zo’n 10 dagen in zijn eigen bek waarna ze worden losgelaten. De jonge visje zijn dan ongeveer 1 centimeter en hebben uiteraard nog maar een klein bekje. Ze kunnen gevoerd worden met fijn gewreven spirulinavlokken en ander fijn gemaakt groenvoer.

De Eretmodus cyanostictus kent behoorlijk wat lokale varianten, een aantal staan hieronder afgebeeld:

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
Sue – Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

cyanostictus

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Ecosysteem

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Eretmodus cyanostictus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *