Pijnloos doden van zieke vissen

Pijnloos doden van zieke vissen

Hoe vervelend ook, soms kan een vis beter uit zijn lijden verlost worden. Er gaan verschillende verhalen de ronde over de methoden daarvoor, hieronder wat wel en niet kan voor het pijnloos doden van zieke vissen.

Voor de duidelijkheid: onderstaande tekst is géén mening. Er circuleert over het internet door een dierenarts onderschreven tekst. Daarin lijkt het onderdompelen in kokend water een goede methode te zijn maar dat is NIET juist. De dierenarts gaf aan dat dat om een misverstand ging.

Onderstaande informatie is deels van dierenarts Peter Werkman overgenomen. Er zijn meer dodingsmethoden, maar deze zijn niet vermeld om een en ander praktisch, relatief veilig en goedkoop (hooguit een paar euro) te houden.

Methoden pijnloos doden van zieke vissen

Voor de onderstaande methoden om zieke vissen te doden geldt dat ze werken voor alle soorten vissen Het maakt daarbij niet uit of het zoet- of zoutwater, tropische- of koudwatervissen zijn.

Juiste dodingsmethoden:

  • toedienen overdosis verdovingsmiddel
  • met een harde klap doodslaan of hard tegen een hard oppervlak gooien

Voor de zekerheid ná de klap of verdoving:

  • achter de kop doorsnijden van de wervelkolom
  • invriezen

Verkeerde dodingsmethoden

Er zijn uiteraard ook methoden die wij niet adviseren. Deze methodes zijn dieronvriendelijk en veroorzaken onnodig dierenleed.

  • onderdompelen in heet water
  • in een bakje water in de koelkast of vriezer plaatsen
  • door het toilet spoelen
  • vergiftigen met ammoniak of CO2
  • alle andere methoden met een prachtige uitleg

Verdovingsmiddel – Helemaal pijnloos doden van zieke vissen

Onderstaande middelen worden gebruikt om vissen te verdoven. Een overdosis van zo’n middel kan ervoor zorgen dat een vis niet meer uit zijn verdoving ontwaakt:

  • kruidnagelolie (eugenol)
  • benzocaïne
  • 2-phenoxy-ethanol

Deze stoffen zijn bij de apotheek te koop, er kunnen zoet- en zout-, warm- en koud-watervissen mee verdoofd/ge-euthanaseerd worden.

Dosering

  • kruidnagelolie: doe 0,5 ml. kruidnagelolie in een liter aquariumwater en los dit goed op. Doe de vis(sen) in het water: binnen enkele minuten zijn ze dood.
  • benzocaïne: los 5 gram benzocaïne op in 25 ml. aceton. Vraag eventueel aan de apotheker dit voor je te doen. Voeg van deze oplossing 2 ml. bij 1 liter aquariumwater in een bakje en doe de vis(sen) erin. Binnen enkele minuten zijn de vissen dood.
  • los 5 ml. 2-phenoxy-ethanol op in 1 liter aquariumwater. Meng goed, tot de vloeistof is opgelost. Doe de vis(sen) in het water: binnen enkele minuten zijn ze dood.

Kruidnagelolie en 2-phenoxy-ethanol zijn olie-achtige stoffen die niet goed oplossen. Dit gaat makkelijker door de bestanddelen in een afgesloten fles goed door elkaar te schudden. Je kunt ook het commerciële middel Colombo Morenicol Sedation gebruiken. Dit is iets duurder maar laat zich wat makkelijker mengen met water.

Laat de vis(sen) voldoende lang in de verdovingsvloeistof, dit om zeker te zijn dat de dood is ingetreden. Dode vissen bewegen niet en reageren niet op aantikken of aanraking. De kieuwdeksels bewegen niet, de vissen gaan ondersteboven, scheef of op hun zij drijven. Ze zakken naar de bodem en kunnen in een later stadium gaan drijven.

Als je bang bent dat de vissen nog kunnen bijkomen, kan het zekere voor het onzekere worden genomen en kan de vis worden ingevroren.

Voor zover ik heb begrepen behoren de genoemde stoffen niet tot gevaarlijke stoffen en kunnen ze verdund met water door de gootsteen gespoeld worden.

Bron: Tanganyika.nl

Video

Het laten inslapen van vissen in video

3 comments

  1. bieseman jeannine

    Hoe en met wat product kan je het meten?

    1. Ik begrijp de vraag niet helemaal, wat wil je meten?

  2. Jan en Miranda

    Dankje voor deze info.
    Wij zijn beginners en ik kreeg al een trauma omdat ik niet wist hoe je een vis humaan moest laten inslapen.
    Wij hebben de ethanol online besteld en al thuis, in onze apotheek verkochten ze het niet.
    Het word wel een ‘karweitje’ voor mijn man omdat ik van mezelf weet dat ik dit niet kan, gelukkig mijn man wel.
    Nomaals hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!