Aphyosemion australe

Zo kweek ik de Aphyosemion australe

Aphyosemion australe, beter bekend als de Kaap Lopez, zijn planten broeders. Ze leggen hun eieren tussen drijvende afzet moppen of tussen de bladeren van aquarium planten. De Kaap Lopez is een meerjarige. Ze kunnen enkele jaren oud worden  en hun eieren hoeven niet door een droge incubatie periode te gaan voordat ze uitkomen. Met andere woorden: je kunt de vissen gewoon in een aquarium doen met veel planten en de jongen zullen regelmatig verschijnen. Echter, als je veel jongen wil hebben, moet je hun eieren verzamelen om ze apart te incuberen.

Aphyosemion australe tijdens de paring
Aphyosemion australe tijdens de paring

Om de Kaap Lopez te kweken, stop je een volwassen koppel in een kaal 20 liter plastic aquarium. Doe er een paar drijvende en zinkende afzetmoppen bij. Gebruik een sponsfilter om het water schoon te houden.

De Kaap Lopez legt veel eieren als ze goed worden geconditioneerd. Voer ze een paar dagen met levend voer voordat je ze bij elkaar zet.

Aquarium met afzetmoppen
Aquarium met afzetmoppen

Controleer elke dag één maal op eieren. Was je handen voordat je de afzetmoppen uit het aquarium haalt. Knijp zachtjes het water uit de mop voordat je gaat kijken naar eieren. Als je een donker gekleurde afzetmop gebruikt, springen de eieren direct in het oog, als ze er zijn.

Eieren van de Kaap Lopez
Eieren van de Kaap Lopez

Mijn vrouw is aardig handig en heeft een ei schraper gemaakt door een stukje van een rietje af te knippen. Het is makkelijker om de eieren te verwijderen met dit gereedschap dan met je vingers. De eieren van de Aphyosemion australe zijn een beetje kleverig en een aantal kunnen aan je handen blijven kleven als je met de afzetmoppen bezig bent. Controleer dus ook je handen als je klaar bent met de afzetmoppen.

Eischraper
Eischraper

Er zijn verschillende manieren waarop je de eieren kunt incuberen. Een daarvan is om ze droog te incuberen op nat cocosnoot vezels. De eieren moeten los van elkaar gehouden worden om schimmel te voorkomen. Eieren die bevrucht zijn moeten helder zijn als ze net zijn gelegd. Verwijder eieren die ondoorzichtig of wit zijn.

Aphyosemion australe eieren op kokosvezel
Aphyosemion australe eieren op kokosvezel

Bewaar de vezels in een plastic bakje en voeg wat water toe. De eieren moeten boven de water lijn bewaard worden. De vezels absorberen het water en houden de eieren vochtig.

Aphyosemion australe eieren bewaren in bakje
Aphyosemion australe eieren bewaren in bakje

Bewaar het bakje in het donker en controleer elke dag op beschimmelde eieren. Verwijder de beschimmelde eieren zodra je ze ziet anders verspreid het zich over al de andere eieren. Bewaar de eieren op een koele plaats (niet de koelkast). Bij de binnen temperaturen in Singapore komen de eieren na ongeveer 10 dagen uit.

Beschimmelde Aphyosemion australe eieren
Beschimmelde Aphyosemion australe eieren

De eieren kunnen ook droog geïncubeerd worden op vochtig Veenmos turf. Net als bij de Kokosnootvezel methode, plaats je de eieren los van elkaar en moet je elke dag op schimmel controleren.

Aphyosemion australe eieren op turf
Aphyosemion australe eieren op turf

De eieren kunnen ook in water incuberen. Doe de eieren in een plastic bakje met wat water. Om schimmel tegen te gaan, voeg je een paar druppels verdunde acriflavine aan het water toe.

Acriflavine kan worden gekocht bij Chinese kruiden winkels. Het staat daar bekend als “Geel medicijn”

Aphyosemion australe eieren in het water
Aphyosemion australe eieren in het water

Na 3 dagen verschijnen er ogen in de eieren. Eieren met ogen zijn veilig voor schimmel.

Aphyosemion australe eieren met ogen
Aphyosemion australe eieren met ogen

Net als bij de methode met Kokosvezels, krijgen de eieren die op vochtige turf worden geïncubeerd, na drie dagen ogen.

Aphyosemion australe eieren met ogen
Aphyosemion australe eieren met ogen

Acht dagen na het verzamelen van de eieren, doe ik ze in het water. Ik heb altijd “kweekbakjes” klaar staan. Er zit altijd mos in de bakjes aangezien die voorzien in infusoria en dient als “veilige deken” voor de jongen.

Kweekbakje met Aphyosemion australe
Kweekbakje met Aphyosemion australe

Kaap Lopez jongen zijn groot genoeg om verse artemia te eten als ze net zijn uitgekomen. Ik breng ze op dezelfde manier groot als de Nothobranchius.

Aphyosemion australe pas uitgekomen jong
Aphyosemion australe pas uitgekomen jong

Soms, om de een of andere vage reden, komen eieren die overduidelijk goed ontwikkeld zijn, niet uit. In dat geval kun je proberen ze geforceerd te laten uitkomen.

Aphyosemion australe ei
Aphyosemion australe ei

Om de eieren geforceerd uit te laten komen, gebruik je een pipet of oogdruppelaar om de eieren over te zetten in een flacon. Neem een diepe ademteug en blaas in het flaconetje voordat je het deksel sluit. Doe de flacon in je broekzak en ga lekker wandelen. Controleer de eieren elk half uur. Herhaal het proces totdat al de eieren zijn uitgekomen.

Flacon met Aphyosemion australe ei
Flacon met Aphyosemion australe ei

Lucht uitademen in de flacon verhoogt de concentratie Co2 in het water. De flacon in je zak houden verhoogt de temperatuur. Wandelen zorgt voor beweging. Elk van deze of een combinatie hiervan zijn factoren waardoor de eieren uit moeten komen.

Als dit niet werkt kun je altijd nog de Vogeltjes dans voor ze doen.

2 comments

  1. Emiel Reinders

    Hallo

    Heb je in de kweekbak ook een verwarmingselement en filterpomp hangen?
    Als de jongen zijn uit gekomen, hoe lang voor ze in een normaal aquarium moeten.

    MVG

    Emiel Reinders

    1. Omdat de auteur uit Azië komt zal ik antwoorden. De temperatuur daar ligt wat hoger dan hier in Nederland waardoor een verwarming daar niet nodig is. Hier hangt het van de omgevingstemperatuur af. Heb je een warme aquariumkamer dan zal het niet direct nodig zijn. Staan ze in een ruimte die (’s nachts) wat kouder wordt dan is een verwarming wel aan te raden. In het kweek aquarium gebruik je wel een filter. In het incubatie bakje hooguit een klein sponsfiltertje om het water wat beweging te geven. Je kunt de jongen naar het aquarium verplaatsen als ze groot genoeg zijn om niet meer opgegeten te worden. Wanneer dat precies is hangt af van hun groeisnelheid (denk aan voer en warmte) maar ook aan de andere bewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!