Hyphessobrycon eques – Rode Minor

Hyphessobrycon eques of Rode Minor is een vis uit de familie van de karperzalmen (Characidae) die in zo goed als elke aquarium winkel te verkrijgen is al zal het niet altijd onder deze naam zijn.

Hyphessobrycon eques – Rode Minor

De Hyphessobrycon eques is een vis uit de familie van de karperzalmen (Characidae) die in zo goed als elke aquarium winkel te verkrijgen is al zal het niet altijd onder deze naam zijn. De synoniemen/verouderde namen waaronder deze soort vaak te verkrijgen zijn is Hyphessobrycon serpae en Hyphessobrycon callistus. Vanuit het Engels wordt door sommige winkels ook wel Serpae Tetra als naam gevoerd. In het Nederlands wordt hij ook wel Rode Minor genoemd. De maximale lengte van de Hyphessobrycon eques is 4,5cm.

Verspreiding en leefgebied.

Het verspreidingsgebied van de Hyphessobrycon eques is zeer groot en reikt van de Rio Parana in het zuidelijkste deel van Paraguay tot het Orinoco drainage in Venezuela en bijna de gehele Amazone rivier. Het leefgebied bestaat uit de grote rivieren tot kleine beekjes en overstromingsgebieden. Hierdoor zijn er ook zeer veel verschillende leefomstandigheden waarin deze soort voorkomt van clear water met veel planten tot black water met veel hout en blad.

Gedrag en compatibiliteit

De Hyphessobrycon eques is een soort die het best wordt gehouden in groepen van minimaal 6 tot maximaal 12. Ze houden zich vooral op tussen de 5 centimeter en 20 centimeter boven de bodem en zijn vaak onderling aan het stoeien en vechten. Hierdoor is er binnen een groep bijna altijd wel een vis met kapotte vinnen te vinden en ook andere soorten zijn niet altijd veilig maar meer dan wat kapotte vinnen zullen ze niet snel veroorzaken. Tijdens het voeren lijkt deze soort zeker in grotere groepen wel op een school piranha’s zoals ze op het voer duiken. Doordat deze soort een heel groot verspreidingsgebied heeft kan deze zowel worden samengehouden met subtropische als tropische soorten al zal deze soort in een tropische bak zeer druk zijn. Rustige eters en soorten die zeer op hun rust gesteld zijn, zijn niet geschikt om te combineren met de Hyphessobrycon eques.

Aquarium omstandigheden.

Door het onderlinge stoeien/vechten om de dominantie en hun drukke eetgedrag raad ik voor de Rode Minor een minimale aquarium maat van 1 meter aan, welke is ingericht met genoeg obstakels dit kunnen zowel planten als stukken hout zijn. De waterwaarden zijn niet zo heel belangrijk omdat dit een zeer sterke soort is met een groot verspreidingsgebied.

Dieet

In de natuur eet deze soort alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen van kleine insecten en baby visjes tot algen en fruit wat in het water is gevallen. Ook in het aquarium is het geen kieskeurige eter die alles accepteert van vlokken en korrels tot levend voer.

Geslachtsonderscheid en voortplanting

Het geslachtsonderscheid bij de Hyphessobrycon eques is niet heel moeilijk. Volwassen vrouwtjes zijn wat groter en wat ronder/dikker. De voortplanting zal in het aquarium niet heel vaak succesvol zijn aangezien ze hun eigen eieren en jongen binnen no time zullen opeten alleen in een bak met zeer veel verstop plekken zal er misschien een keer een jong in leven blijven.

Wil je nu wel graag een keer jongen overhouden dan is het aan te raden om een aparte kweekbak op te starten met een bodem van knikkers of kunstgras en/of veel fijne planten zoals Javamos zodat de ouders de eieren niet kunnen opeten. De bak moet zwak verlicht zijn en het water zacht en licht zuur zijn. Vervolgens kan een paartje of een groepje goed doorvoede volwassen vissen geplaatst worden welke na het afzetten weer worden verwijderd (mogelijk de volgende morgen al). Uiterlijk na 3 dagen de ouderdieren weer verwijderen aangezien je het afzetten of de eitjes kan missen/over het hoofd zien. Als je ziet dat er jongen uitgekomen zijn kun je beginnen te voeren met artemia naupli en stof voer. Zeker in de eerste weken is het verstandig om veel artemia naupli te voeren om de jongen snel te laten groeien.

Video’s

Auteur

Jos Rollman

Copyright foto’s

Peter Maguire

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

eques

Synoniemen

Cheirodon eques, Hemigrammus melasopterus, Hemigrammus serpae, Hyphessobrycon callistus, Hyphessobrycon serpae, Megalamphodus eques, Tetragonopterus callistus

Nederlandse Namen

Rode Minor

Eerstbeschrijving

Franz Steindachner

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

100

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

17

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

5.5

pH maximum

7.5

GH maximum

12

3 beoordelingen voor Hyphessobrycon eques – Rode Minor

  1. Arjan

    Kunnen ze gewoon bij maanvissen in een aquarium van 120

    • John

      Volwassen exemplaren zeker. Bij hele kleine, jonge exemplaren hangt het een beetje van de grootte af.

  2. Claude Denys

    Dan zouden Serpae en Eques misschien toch 2 variëteiten zijn.

  3. Claude Denys

    Hoe zit het met de witte streep onderaan de aarsvin? Sommigen hebben een volle streep, anderen een halve streep en nog anderen helemaal geen streep.

    • John

      Als ik AquariumGlaser mag geloven dan is er al 50 jaar discussie over de vraag of Hyphessobrycon eques slechts één soort betreft of dat het eigenlijk meerdere soorten zijn. De witte streep kan een locale variatie zijn of een andere soort betreffen…..wie zal het zeggen? Misschien dat er na meer genetisch onderzoek blijkt dat het twee of meer soorten zijn….of niet :)

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *