Sponsor
Frits Kuiper banner
Planten aquarium

Aquarium Pomp, Filter, Verwarming en Verlichting aan laten?

Regelmatig krijgen we van beginnende aquarium liefhebbers vragen over de verlichting, pompen en filters. Het is niet voor iedereen duidelijk welke onderdelen van het aquarium continu moeten aanstaan en welke aquarium onderdelen tijdens de nacht uitgeschakeld kunnen worden. Per onderdeel bespreken we wat je aan moet laten staan en wat je op een tijdklok kunt uitschakelen.

Aquarium Verlichting

Aquarium verlichting

Aquarium verlichting

De verlichting van het aquarium is een onderdeel wat je niet 24 uur per dag mag laten branden. Net als mensen hebben vissen een nachtperiode nodig om te kunnen slapen. Laat je bij vissen de lichten branden dan raken ze gestrest en zijn ze vatbaarder voor ziektes.

Overigens hebben ook planten een periode nodig om tot rust te komen. Zonder deze donkere periode groeien de planten niet goed meer en zullen algen meer kans krijgen om  het aquarium over te nemen.

Over het algemeen wordt geadviseerd om de verlichting niet langer dan 10 tot 12 uur per dag te laten branden. Je kunt de verlichting met de hand aan of uit zetten maar het is handiger om dit via een schakelklok te regelen. Deze schakelklok zet je tussen de stekker en het stopcontact. Een goedkope schakelklok volstaat prima en zijn vanaf zo’n € 5,- te koop bij bijvoorbeeld bouwmarkten.

Aquarium Filter

Aquarium filter

Aquarium filter

Het filter in het aquarium zorgt voor stroming in het water en filtert afval deeltjes uit het water. Daarnaast groeien er in het filter bacteriën. Deze bacteriën zetten schadelijke stoffen om in onschadelijkere stoffen. Deze bacteriën hebben continu nieuw voedsel nodig om in leven te blijven. Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan.

Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen. Het duurt ook weer vrij lang voordat er weer voldoende bacteriën zijn om de afvalstoffen helpen af te breken.

Als bij het water verversen de inlaat van het filter boven water komt kan het filter geen water rondpompen. Schakel in dat geval het filter tijdelijk helemaal uit. De pomp van een aquarium filter wordt gekoeld door het water. Als er geen water doorheen loopt zal de pomp oververhit raken en doorbranden. Om dit te voorkomen zie je vaak dat de water inlaat vrij diep onder water zit en de uitlaat aan het oppervlakte. Op die manier kan het filter gewoon door blijven werken.

Aquarium Verwarming

De verwarming van het aquarium gebeurd met een aquarium thermostaat. Op het verwarmingselement zit een draaiknop waarmee je de temperatuur instelt. Als het water kouder wordt dan de ingestelde temperatuur dan slaat de thermostaat aan en begint het verwarmingselement het water op te warmen. Is de ingestelde temperatuur bereikt dat schakelt het element zichzelf uit. De verwarming regelt zich dus zelf. Het is niet nodig om de verwarming ’s nachts uit te schakelen. Het is voor beginners zelfs beter om de verwarming aan te laten staan om te voorkomen dat je hem weer vergeet aan te zetten waardoor het water teveel afkoelt.

Het is wel aan te bevelen om het verwarmingselement op te hangen op een plek waar wat stroming zit zodat het opgewarmde water goed door het aquarium wordt verspreid.

Aquarium verwarming

Aquarium verwarming

De enige reden om het verwarmingselement uit te schakelen is tijdens het water verversen. Als de waterspiegel daalt zou het element droog kunnen komen te staan. Als hij dan aanschiet verwarmt het element zichzelf maar wordt niet meer gekoeld door water. Normaal gesproken zou dit niet moeten kunnen maar in een heel enkel geval raakt het element oververhit en knapt het glazen omhulsel. Het is dus beter om tijdens het verversen van het water het element tijdelijk uit te zetten.

Tip: aquarium verwarmingselementen zijn heel onnauwkeurig bij het instellen. Koop naast het verwarmingselement ook een glazen aquarium thermometer. Deze zijn vrij goedkoop en meten de temperatuur veel nauwkeuriger. Je kunt de instelling van het verwarmingselement dan aanpassen op de juiste temperatuur

Aquarium Pomp

In het aquarium worden verschillende soorten pompen gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld stromingspompen die onderwater zorgen voor extra stroming. Als het filter met bijbehorende pomp voor voldoende stroming dan zou deze stromingspomp zonder problemen ’s nachts uitgeschakeld kunnen worden.

Aquarium luchtpomp

Aquarium luchtpomp

De beginnende aquarium liefhebber heeft echter vaker een luchtpomp aanstaan. Deze pomp blaast lucht in het aquarium waarbij er kleine belletjes ontstaan. Deze luchtpompen maken relatief veel lawaai en hier komt vaak de vraag naar voren, kan dat ding niet uit ’s nachts

Dat hangt er van af……Zit de luchtpomp vast aan een filter of blaast hij alleen bellen in het aquarium en heb je daarnaast een ander filter?

Als de luchtpomp vastzit aan een filter dan moet deze continu blijven draaien, net als bij een gewoon filter groeien er in dit filter bacteriën die je helpen bij het zuiveren van het aquarium water. Uitschakelen van het filter betekend dan wederom dat de bacteriën afsterven etc.

Als de luchtpomp alleen luchtbellen in het water blaast via een bruissteentje of bruishoutje dan kun je deze meestal in de nacht wel uitschakelen. Zorg er wel voor dat je filter zorgt voor voldoende stroming en voldoende capaciteit heeft om het water schoon te houden.

Onze lezers score
[Totaal: 4 Gemiddeld: 5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!

AquaInfo Club website