Aquarium temperatuur

Aquarium temperatuur verlagen in de zomer

Velen kijken graag uit naar het zomerse weer. Mede door de warmte en een mooie blauwe lucht trekken veel mensen er graag op uit. Ze gaan dan een dagje naar het strand, duiken het zwembad in of wandelen lekker rond. Dit mooie weer kan voor veel mensen met een aquarium ook extra stress bezorgen. De temperaturen lopen niet alleen buiten op maar ook in het aquarium. Hierdoor worden sommige mensen bezorgd voor hun vissen, kunnen die deze hoge temperaturen wel aan? en wat kan ik doen om de aquarium temperatuur weer te verlagen?

Vissen en hoge temperaturen

Veel vissen die in het aquarium worden gehouden zijn erg taaie dieren. Ze kunnen vaak vrij grote verschillen aan in waterwaarden. Dit komt omdat de omstandigheden in de natuur ook erg veranderlijk zijn voor deze vissen. Door de seizoenen heen schommelt de temperatuur vaak erg, net als de andere waterwaarden. Ook daar kan het water zich flink opwarmen. De Otocinclus vittatus bijvoorbeeld, voor deze vissen word doorgaans aangeraden om ze te houden tussen de 20°C en 25°C. In de natuur kunnen de temperaturen echter uiteenlopen van 8°C tot wel 31°C  afhankelijk van het seizoen. Dit verschil tussen temperaturen die in de natuur voorkomen en die in het aquarium worden aangeraden heeft te maken met de verschillen door het jaar heen.

In de natuur schommelt de temperatuur geleidelijk over het jaar. Hierdoor wordt een temperatuur van 31°C nooit het gehele jaar door bereikt. Ondertussen hebben de meeste aquarium liefhebbers in hun aquarium het hele jaar door dezelfde temperatuur in hun bak. Hoewel de uitersten overleefbaar zijn is het niet gezond voor de dieren om ze het hele jaar op deze uitersten te hebben zitten. Daarom wordt voor aquaria een veiligere marge vermeld. Zomers, echter, kan de temperatuur stijgen tot buiten deze marge. Dit hoeft dus niet problematisch te zijn als het maar van korte duur is. Een aantal weken zullen ze dit prima volhouden. Maanden van deze hoge temperaturen niet.

Natuurlijk geldt dit advies niet zomaar voor alle vissen voor alle temperaturen. Soms wordt het in de zomer nou eenmaal te warm voor bepaalde soorten. Daarnaast zijn er ook nog vissen die van nature deze grote temperatuurverschillen niet hebben. Met name echte koudwater soorten of erg zwakke vissen kunnen gevoelig voor zomerse temperaturen zijn. Dus hoewel de meeste aquariumvissen er weinig problemen mee zullen hebben is het toch verstandig om de watertemperatuur goed in de gaten te houden en jezelf goed in te lezen in de vissoorten.

Minder zuurstof bij hoge aquarium temperatuur

Veel vissoorten kunnen dus goed tegen de warmte van de zomer. Wat echter wel een probleem kan geven is de hoeveelheid zuurstof in het water. Hoe warmer het water is hoe minder zuurstof er opgelost zit in het water. Bepaalde vissen zijn hier weliswaar op gebouwd. Corydoras soorten hebben bijvoorbeeld een aangepast verteringsstelsel waarmee ze zuurstof uit het water halen. Ook Labyrinth vissen hebben hier vrij weinig last van. Desondanks geld dit niet voor alle vissen. Met name vissen uit stroompjes met een redelijke stroming vereisen vaak zuurstofrijker water. Denk er dus tijdens de zomer wel om dat de vissen genoeg zuurstof kunnen opnemen.

Voor gezonde leefomstandigheden moet er minimaal 5mg/l zuurstof in het water zijn opgelost. In een koel aquarium van 20°C is de maximale hoeveelheid zuurstof nog 9.2mg/l. Als de temperatuur is gestegen naar 30°C is dit nog maar 7.6 mg/l. Aangezien dit de maximale hoeveelheid zuurstof in het water is, zal er in de praktijk vaak minder zuurstof in het aquariumwater zitten bij deze temperaturen. Hierdoor kan de werkelijke waarde snel zakken naar de grens van 5mg/l of zelfs eronder. Om het zuurstofpijl tijdens het weer toch op pijl te houden kan de uitstroom op het wateroppervlak worden gericht. Een luchtsteen helpt ook alleen heeft minder effect dan stroming over het wateroppervlak.

Aquarium temperatuur verlagen

Er zijn een aantal mogelijkheden om de temperatuur van het aquarium te verlagen. Zo zou de kap van het aquarium kunnen worden opengezet. Hierdoor blijft er geen warmte hangen tussen de dekruit of kap en het water. Met name door de lampen kan de warmte in deze luchtlaag snel oplopen. Door de kap open te zetten dan de warmte opstijgen en zal koele lucht vanzelf in de bak stromen. Ook bevorderd het de verdamping van het water wat ook energie uit het aquarium haalt. Denk er alleen wel om dat sommige vissen de neiging hebben om te springen. Door het openzetten van de kap kunnen ze naast het aquarium belanden en sterven. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om een net over het aquarium te leggen. Dan kunnen de vissen er niet uit maar de frisse lucht er wel in.

Andere oplossingen zijn:

  • Als de kap open staat kan een ventilator over het wateroppervlak worden gericht, hierdoor zal het water sneller verdampen en dus meer koelen. Voor het verdampen wordt energie aan het water onttrokken. Je kunt hiermee het water tot zo’n 6 a 8 graden koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Er verdampt alleen water, andere stoffen zoals zouten en nitraten blijven in het water achter. Het kan geen kwaad niet alleen het verdampte water bij te vullen maar ook iets vaker water te verversen.
  • Gordijnen/vitrage dicht. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk licht de kamer in komt.
  • Aquarium verlichting uitzetten – TL/LED balken worden warm en dragen bij aan het opwarmen van het aquarium. Let op: in beplante aquariums is dit wellicht niet zo’n goed idee. De zorgvuldig opgebouwde balans tussen licht, Co2 en voedingsstoffen kan hierdoor verstoord worden en geeft algengroei een kans!
  • Koop een aquarium koeler. Deze werkt eigenlijk net als een airconditioning maar dan voor water. Deze kun je onder het aquarium plaatsen.
  • Voorzie de kamer van een airco (een aquariumkoeler verbruikt overigens minder stroom, ongeveer 10% van een normale airconditioning).

Minder effectieve methoden

Water verversen met kouder water

Om het water te koelen zijn er ook methoden die weinig tot geen effect hebben of maar kort werken. Om te beginnen kan het water worden ververst met kouder water, dit heeft een tijdelijk effect. Na een paar uur is het water weer opgewarmd. Om het water de hele dag door koel te houden moet er dan ook regelmatig worden ververst. Als ervoor word gekozen om dit te doen moet het water niet te veel afkoelen in 1 keer. Hierdoor kunnen de vissen in een shock belanden. Zorg voor een geleidelijke verlaging van enkele graden. Deze methode heeft enkele nadelen. Het is, ten eerste, erg veel werk maar zorgt ook voor veel schommelingen in de watertemperatuur. Deze schommelingen zijn vaak slechter voor de vissen dan de hoge temperatuur zelf.

IJsblokken

Ten tweede, kunnen er ook ijsblokken in het aquarium worden gelegd.

Pas op! Gebruik deze methode alleen als je bijvoorbeeld een biologisch filter hebt. De vissen mogen het ijs niet raken om “verbrandings” verschijnselen te voorkomen!

Dit ijs zal het water geleidelijk laten afkoelen. Zo kan een blok ijs van 2 liter in een aquarium van 100 liter de temperatuur van 29°C naar 26.5°C laten zakken. Dit ijs zal ten eerste de temperatuur laten dalen naar 28.02°C door het temperatuurverschil van het water en het ijs ((100 x 29 + 2 x -18)/102 = 28,08 graden). Daarnaast zal de faseovergang van ijs naar water zorgen voor nog een daling van 1.5°C waardoor de temperatuur dus zakt van 29°C naar 26.5°C. Ook dit heeft maar een tijdelijk effect. Als het ijs is gesmolten zal het moeten worden vervangen om de temperatuur laag te houden. Hoewel deze methode geleidelijk de temperatuur laat dalen, zal ook deze methode zorgen voor temperatuurschommelingen.

Verwarming uitschakelen

Als laatste zetten sommige mensen ook hun aquarium verwarming uit. Dit heeft geen enkel effect op de aquarium temperatuur. Door de ingebouwde thermostaat slaat deze niet aan als het water te warm wordt. Daardoor zet je dus een apparaat uit dat toch al niet aan stond. Het nadeel van deze methode is dat de verwarming nu niet de schommelingen tussen dag en nacht kan opvangen. ‘S nachts kan de temperatuur weer behoorlijk dalen wat voor temperatuurschommelingen leidt in het water. Daarnaast is er ook nog de kans dat vergeten wordt om de verwarming weer aan te sluiten. Kortom, deze methode heeft eigenlijk alleen maar nadelen.

Conclusie

Veel mensen hoeven zich niet zorgen te maken om hun vissen tijdens de warme zomers. Veel aquariumvissen kunnen hier prima tegen. Mocht het dan toch nodig zijn vanwege echt extreme temperaturen of zwakke vissen, dan zijn er verschillende methoden om het water af te laten koelen. Hierbij werkt de ene methode beter dan de andere. Hierdoor kunnen de vissen hun hoofd toch nog koel houden in de zomer.

Wil je weten wat je moet doen als je op vakantie gaat? Klik dan hier!

Veel te warm om te lezen

Pfff….gast het is veel te warm om te lezen…..heb je niet gewoon een video om te kijken….

3 comments

  1. Momenteel is de temperatuur tussen de 28 en 30 graden. Ik heb een pompje met een luchtsteen er in gedaan om proberen wat meer zuurstof in de aquarium te krijgen.

  2. Vincent

    Bedankt voor het delen van deze informatie om je aquarium temperatuur te verlagen in de zomer. Ik heb vaker gehoord over ventilators om de temperatuur op peil te houden. Ik ga in ieder geval nog even navraag doen bij mijn dierenspeciaalzaak in de buurt.

  3. “Het nadeel van deze methode is dat de verwarming nu niet de schommelingen tussen dag en nacht kan opvangen. ‘S nachts kan de temperatuur weer behoorlijk dalen wat voor temperatuurschommelingen leidt in het water. ”

    In de natuur heb je deze schommelingen toch ook? De staafverwarming gaat in mijn aquarium een paar uur later uit na het licht. Tussen de temperatuur van het water s’morgens en s’avonds zit ongeveer 1,5 graad verschil. (Gemeten in lente maanden) Een flinke emmer/bak, koelt in de zomer in je huiskamer niet veel af. Mijn inziens verlaag je de weerstand van de vissen als je ze het hele jaar door in de zelfde waarde laat zwemmen. Zo werkt het toch bij ieder dier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!