Artikelen

Artemia Kweken

Artemia Kweken

Benodigde tijd: 10 minuten.

Artemia zijn hét voer voor op het opkweken van jonge visjes. Met behulp van wat artemia eieren kun je eenvoudig verse artemia laten uitkomen. In dit artikel leer je hoe je de artemia kunt kweken!

 1. Verzamel de benodigdheden

  Om je eigen Artemia kwekerij te beginnen is dit alles wat je nodig hebt: – een 1,5 liter fles (bij voorkeur een met veel ribbels en groeven aan de zijkant, een kraantje, een stukje touw, luchtslang en een luchtpompje.Artemia kweek benodigdheden

 2. Bodem verwijderen

  Snijd de bodem en 1/4 van de fles af.

 3. Maak een gaatje in de dop en bevestig kraantje

  Maak met een scherp voorwerp een klein gaatje in de dop en steek het kraantje door het gaatje. Het zal niet lekken als je het gaatje wat kleiner hebt gehouden dan het kraantje (gebruik anders wat siliconen kit om het lekvrij te maken). 

 4. Maak gaatjes om fles op te hangen

  Maak 2 gaatjes in de andere kant van de fles, haal de touwtjes erdoor. Vul de fles met water en check of hij niet lekt.
  Fles voor artemia kweek

 5. Vul de fles en belucht 24 uur

  Om de artemia uit te laten komen vul je de fles met ongeveer 1/2 liter water. Voeg een eetlepel niet jodium houdend zout toe (bv zeezout) en voeg als laatste een beetje Artemia eieren toe. Sluit het kraantje aan op de luchtpomp en belucht het geheel ongeveer 24 uur.
   Artemia kweek - Water - zout - artemia eieren

 6. Wacht 24 uur

  De fles zou nu rood moeten kleuren om aan te geven dat de meeste eieren zijn uitgekomen.

  Gebruik geen keukenzout omdat het aantal eieren dat uitkomt dan erg laag is. Veel vissen winkels verkopen Artemia eieren die nooit uitkomen hoe lang je ze ook belucht. Ik denk dat dit komt door de ze de eieren niet onder de juiste condities bewaren. Als je ze niet gebruikt moeten Artemia eieren altijd bewaart worden in de koelkast (in het groente vak, niet in de vriezer (Redactie:  artemia eieren kunnen prima in de vriezer bewaart worden, sommige merken hebben een beter uitkomstpercentage dan andere).

 7. Artemia oogsten

  Om de baby Artemia te oogsten sluit je het kraantje en voeg een halve liter kraanwater toe aan de oplossing. Verwijder de luchtslang en wacht 5 minuten. Als alles goed gegaan is dan hebben zich 3 lagen gevormd. De ei-schillen vormen de bovenste laag; helder water de middelste en de baby Artemia hebben zich verzameld in de onderste 1/3 van de oplossing.
  Artemia oogsten

 8. Open de kraan

  Open de kraan en laat de oplossing in een pot lopen. Als het water in de kwekerij zakt blijven de ei-schillen kleven aan de zijkant van de fles en voila, wat er uitkomt zijn pure baby Artemia. Zo makkelijk is het kweken van artemia.
  Open kraan om artemia te oogsten

 9. Voer de artemia aan de jonge vissen

  De verse artemia nauplien zijn nu klaar om aan de jonge visjes gevoerd te worden. Bewaar de artemia niet te lang. Ze verliezen snel hun voedingswaarde.
  Verse artemia nauplien

Verse artemia op video

Onze lezers score
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
Loh Kwek Leon
Ever since I became a hobbyist more than 30 years ago, I have often wondered about a particular group of fish. These fish, although often featured in books, are rarely available in the fish shops of Singapore. They were better known as "Egg-Laying Toothcarps" in the old days. The fish were very colourful and had an aura of mystery around them. People say they are the most beautiful of all tropical fishes and that their eggs can be sent across nations and still remain alive. In November 2001, I received my first few bags of killifish eggs from friends living in the US of A. Since then, many more have arrived. Now I have a good collection of killifish and have managed to breed quite a few of them. They are indeed the most beautiful of all tropical fishes. Everything they say about killifish is true and more...... Killies.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

 • Artikelen
 • Nieuwe soortbeschrijvingen
 • Ontwikkelingen
 • Zoetwater vissen
 • Zoutwater vissen
 • Planten
 • Lagere dieren
 • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!