Sponsor
Ruto Fishfood
Artemia salina Foto: © Hans Hillewaert CC-BY-SA-3.0

Artemia Kweken

Benodigde tijd: 10 minuten.

Artemia zijn hét voer voor op het opkweken van jonge visjes. Met behulp van wat artemia eieren kun je eenvoudig verse artemia laten uitkomen. In dit artikel leer je hoe je de artemia kunt kweken!

 1. Verzamel de benodigdheden

  Om je eigen Artemia kwekerij te beginnen is dit alles wat je nodig hebt: – een 1,5 liter fles (bij voorkeur een met veel ribbels en groeven aan de zijkant, een kraantje, een stukje touw, luchtslang en een luchtpompje.Artemia kweek benodigdheden

 2. Bodem verwijderen

  Snijd de bodem en 1/4 van de fles af.

 3. Maak een gaatje in de dop en bevestig kraantje

  Maak met een scherp voorwerp een klein gaatje in de dop en steek het kraantje door het gaatje. Het zal niet lekken als je het gaatje wat kleiner hebt gehouden dan het kraantje (gebruik anders wat siliconen kit om het lekvrij te maken). 

 4. Maak gaatjes om fles op te hangen

  Maak 2 gaatjes in de andere kant van de fles, haal de touwtjes erdoor. Vul de fles met water en check of hij niet lekt.
  Fles voor artemia kweek

 5. Vul de fles en belucht 24 uur

  Om de artemia uit te laten komen vul je de fles met ongeveer 1/2 liter water. Voeg een eetlepel niet jodium houdend zout toe (bv zeezout) en voeg als laatste een beetje Artemia eieren toe. Sluit het kraantje aan op de luchtpomp en belucht het geheel ongeveer 24 uur.
   Artemia kweek - Water - zout - artemia eieren

 6. Wacht 24 uur

  De fles zou nu rood moeten kleuren om aan te geven dat de meeste eieren zijn uitgekomen.

  Gebruik geen keukenzout omdat het aantal eieren dat uitkomt dan erg laag is. Veel vissen winkels verkopen Artemia eieren die nooit uitkomen hoe lang je ze ook belucht. Ik denk dat dit komt door de ze de eieren niet onder de juiste condities bewaren. Als je ze niet gebruikt moeten Artemia eieren altijd bewaart worden in de koelkast (in het groente vak, niet in de vriezer (Redactie:  artemia eieren kunnen prima in de vriezer bewaart worden, sommige merken hebben een beter uitkomstpercentage dan andere).

 7. Artemia oogsten

  Om de baby Artemia te oogsten sluit je het kraantje en voeg een halve liter kraanwater toe aan de oplossing. Verwijder de luchtslang en wacht 5 minuten. Als alles goed gegaan is dan hebben zich 3 lagen gevormd. De ei-schillen vormen de bovenste laag; helder water de middelste en de baby Artemia hebben zich verzameld in de onderste 1/3 van de oplossing.
  Artemia oogsten

 8. Open de kraan

  Open de kraan en laat de oplossing in een pot lopen. Als het water in de kwekerij zakt blijven de ei-schillen kleven aan de zijkant van de fles en voila, wat er uitkomt zijn pure baby Artemia. Zo makkelijk is het kweken van artemia.
  Open kraan om artemia te oogsten

 9. Voer de artemia aan de jonge vissen

  De verse artemia nauplien zijn nu klaar om aan de jonge visjes gevoerd te worden. Bewaar de artemia niet te lang. Ze verliezen snel hun voedingswaarde.
  Verse artemia nauplien

Verse artemia op video

Kant en klaar sets

Je kunt het jezelf ook makkelijk maken. In de handel zijn er ook kant en klaar sets verkrijgbaar met pomp, artemia, zeef, startvoer etc. De Hobby Incubator set is helemaal compleet om je eerste artemia te kweken!
Onze lezers score
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

One thought on “Artemia Kweken”

 1. fred Gras schreef:

  Warm water of gewon koud water gebruiken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: