Acanthurus fowleri – Fowleri Doktersvis

Acanthurus fowleri is een groot wordende doktersvis. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 50 centimeter en hebben daarom een groot aquarium nodig.

Beschrijving

Acanthurus fowleri – Fowleri Doktersvis

Acanthurus fowleri is een groot wordende doktersvis. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 50 centimeter en hebben daarom een zeer groot aquarium nodig. Volwassen dieren zijn bruin/blauwig van kleur, hebben een witte band over de staartwortel en een gele band in de rugvin. Ze hebben gele accenten op de borstvin, mond en aan de punten van de staart.

Jonge dieren hebben een wisselend jeugdkleed. Lees je dus goed in voordat je een fraai gekleurd klein exemplaar koopt wat uitgroeit naar een fors anders gekleurd volwassen dier.

Herkomst

Je kunt Acanthurus fowleri vinden in de zeeën rond de Filipijnen, Indonesië, Papua Nieuw Guinea, Solomon Eilanden en voor de noord kust van Australië. Ze bewonen daar de riffen op dieptes van zo’n 2 tot 20 meter.

Dieet

Het dieet bestaat voornamelijk uit algen, wieren en detritus. Het is daarom belangrijk om ze alleen in een goed ingedraaid aquarium te plaatsen.

Het Aquarium

Deze soort is alleen geschikt voor zeer grote en ingedraaide aquariums. Je kunt ze het best solitair houden. Als je meer dan één doktersvis wil houden kun je ze het best tegelijkertijd aanschaffen zodat ze met elkaar opgroeien. Zorg er in ieder geval voor dat je soorten kiest die er niet hetzelfde uitzien om agressie te voorkomen. Ze zijn in ieder geval reefsafe en pikken de algen tussen de koralen vandaan. Ze houden van redelijk wat stroming wat het beste wat mag variëren.

Waarschuwing

Net als alle andere Doktersvissen hebben Acanthurus fowleri op hun staartwortel aan weerskanten een intrekbare scalpel. Dit is een verdedigingsmechanisme waar de vis zich goed mee kan verdedigen. Een van de schubben is uitgegroeid tot een sterk en vlijmscherp intrekbaar mes. In geval van nood kan de doktersvis het mes openklappen en met zijn staart flink uithalen. Wees dus voorzichtig bij het uitvangen van doktersvissen!

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Rickard Zerpe – CC BY 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Reefsafe

Ecosysteem

, , , , , ,

Nederlandse Namen

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acanthurus fowleri – Fowleri Doktersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *