Acanthurus leucosternon

De Acanthurus Leucosternon is een vissoort die op open vlakten leeft en meestal in grote getale. De vis is zogenaamd de KOE onder de dokters, de gehele dag zit deze te pikken en trekken aan draadalg en andere algen.

Beschrijving

Acanthurus leucosternon

De Acanthurus Leucosternon is een vissoort die op open vlakten leeft en meestal in grote getale. De vis is zogenaamd de KOE onder de dokters, de gehele dag zit deze te pikken en trekken aan draadalg en andere algen. Net als andere Acathurussen wordt het afgeraden meerdere soorten bij elkaar te zetten terwijl er in de natuur honderden bij elkaar leven. Wat wel opvallend is is dat deze vis veel zwemruimte nodig heeft en een vis is die wel laat zien dat hij/zij de baas is. Wat veelal voorkomt tijdens de aanbieding in de winkels dat de vis mager is waardoor de darmen aan elkaar geplakt zijn en dus vacuüm trekken waardoor er door de vis geen ander voedsel wordt geaccepteerd waarna deze overlijd. Een kanttekening is dat deze vis net als (bijna) alle andere vissen snel last heeft van huidaandoeningen (stip) en dus goed geobserveerd moet worden. In het aquarium is de Acanthurus leucosternon een redelijk schuwe vis en zal bij het minste geringe wegschieten.

Waarschuwing

Deze soort heeft een vlijmscherp mes aan de basis van zijn staartvin. Deze intrekbare scalpel achtige uitsteeksel zijn een natuurlijke manier om zichzelf te verdedigen. Ze worden alleen uitgeklapt als de vis opgewonden is of zich bedreigd voelt. Ze kunnen hiermee echter hele diepen vleeswonden veroorzaken wat ook vaak kan leiden tot infecties. De infecties kenmerken zich door het opzwellen en verkleuren van de wond. Dit kan enkele uren aanhouden. In verband met de infecties die worden veroorzaakt door wonden met de scalpel vermoed men dat ze beschikken over gifklieren.

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Nonn – CC BY-NC-SA 3.0
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acanthurus leucosternon” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *