Acarichthys heckelii

De Acarichthys heckelii kan een lengte bereiken van zo’n 20 centimeter. Deze vis is familie van de Geophagus.

Beschrijving

Acarichthys heckelii

De Acarichthys heckelii kan een lengte bereiken van zo’n 20 centimeter. Deze vis is familie van de Geophagus. De kleuren op zijn lichaam zijn geel en bruin, de flanken en staartvin zijn blauw gespikkeld. Bovenaan de uiteinden van de rugvin zitten draden die dieprood gekleurd zijn, de ondervinnen hebben een rode gloed.

Deze soort is in 1849 voor het eerst beschreven door Müller en Troschel.

Synoniemen: Acara heckelii, Acarichthys heckeli, Acarichthys heckelli, Geophagus thayeri, Acara subocularis.

Herkomst

Brazilië, Peru, Colombia.

Inrichting

Voor de Acarichthys heckelii is een aquarium nodig van minimaal 1.80 meter. De bak inrichten met stenen en kienhout zodat er holen als schuilplaats ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand waar ze lekker in kunnen graven. Gebruik harde planten, die worden meestal wel met rust gelaten. Zet ze wel stevig vast, je kunt ze in een bloempotje in de bodem verankeren. Met het gebruik van drijfplanten kan de verlichting wat gedempt worden, drijfplanten zoals de Ceratopteris thalictriodes zullen ze zeker waarderen.. Het is aan te raden regelmatig water te verversen.

Water

Temperatuur: 23-26 graden.
PH: 6,5-7
GH: 5-8

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals garnalen, mosselen en krill, ook een vette regenworm gaat er wel in. Droogvoer wordt nauwelijks geaccepteerd.

Karakter

Het is een vrij rustige vis waarbij de volwassen dieren, net als bij de meeste andere aardeters, relatief verdraagzaam naar elkaar zijn. De Acarichthys heckelii kan samengehouden worden met andere grote rustige cichliden, kleinere visjes worden als voer gezien. Ze kunnen een groot territorium vormen, het is een echte bouwvakker en graaft graag in de bodem.

Kweek

De kweek van de Acarichthys heckelii is vrij eenvoudig. In tegenstelling tot wat met vroeger dacht is dit geen muilbroeder maar zetten ze de eieren af tegen het plafond van een hol. Wil je met deze vissen kweken dan is een hol dus noodzakelijk, zorg er dan voor dat de ingang zo groot is dat 1 vis de ingang volledig blokkeert. Een goede tip: gebruik een glazen bokaal en dek deze af met kienhout. Het hol mag niet helemaal donker zijn. Als de eieren zijn afgezet blijft het vrouwtje in het hol tot na 3 dagen de eieren uitkomen. Het mannetje houdt al die tijd de wacht bij de ingang. De eerste 3 dagen na het uitkomen zwemmen de jongen rond in het hol. Nog eens 3 dagen later zwemmen ze vrij door het aquarium. Zodra ze zijn uitgekomen kun je ze meteen voeren met vers uitgekomen artemia, eigeel en fijngevreven vlokvoer.

Video

Auteur

Coby – John de Lange

Copyright foto’s

Gerry Verrier
AquaMojo
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Tribus

Onderfamilie

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Acarichthys heckelii” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *