Amatitlania nanolutea

De naam van de Amatitlania nanolutea verwijst naar zijn goudgele kleur. Een relatief rustige cichlide die als groepje gehouden kan worden.

Beschrijving

Amatitlania nanolutea

Amatitlania nanolutea is in 1994 voor het eerst beschreven door Allgayer. De geslachtsnaam is vernoemd naar de type locatie van dit geslacht. Amatitlán betekent een plek van overvloed aan amate in het ‘Nahuatl’. Amate is een soort oud papier gemaakt van de bast van de Ficus petiolaris of Ficus indica. Nano betekent klein in het Latijn, Luteus betekent geel.

Synoniemen: Archocentrus nanoluteus, Cryptoheros nanoluteus.

Herkomst

Boca del Toro, Panama.

Uiterlijk

Amatitlania nanolutea mannen kunnen een lengte van 10 centimeter bereiken, de vrouwtjes blijven iets kleiner. De naam van deze vis verwijst naar zijn goudgele kleur, de kop heeft een groene schijn, het achterlijf een blauwe schijn. Op de rugvin zit een rode rand, over het lichaam lopen verticale strepen die er uit kunnen zien als een rij vlekken.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van 1.20 meter. De bak inrichten met losse beplanting, veel stenen en kienhout, zodat er holen ontstaan, zorg ook voor voldoende schuilplaatsen. De bodem moet bestaan uit zand, alleen in de broedtijd worden er wat kuiltjes gegraven om de jongen in onder te brengen.

Water

Temperatuur: 24-28 graden.
pH: 7-7,5
GH: 5-8

Voeding

Het zijn alleseters, als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggenlarven, mysis en artemia, als aanvulling droogvoer.

Karakter

Het zijn vreedzame vissen die met meerdere soortgenoten in het aquarium kunnen worden gehouden. Ze kunnen ook samengehouden worden met Levendbarenden, Karperzalmen en Meervallen.

Kweek van de Amatitlania nanolutea

De kweek van de Amatitlania nanolutea is redelijk eenvoudig, de vrouwtjes nemen het initiatief tot de balts. Het zijn holenbroeders, de eitjes worden in een hol afgezet en bevrucht, waar ook de jongen worden verzorgd. Het hol wordt door de ouders fel verdedigd. Na 3 dagen komen de eitjes uit en een week later zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met stofvoer of artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Jan Fioole
Klaus Steinhaus

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amatitlania nanolutea” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *