Ameiurus brunneus

Ameiurus brunneus kan een totale lengte bereiken van zo’n 29 centimeter. Let op dat je hem alleen samen houdt met wat grotere vissen!

Artikelnummer: Ameiurus brunneus Categorieën: , ,

Ameiurus brunneus

Ameiurus brunneus is in 1877 door Jordan officieel beschreven.

De wetenschappelijke geslachtsnaam Ameiurus is afkomstig uit het Grieks.  A betekent zonder en meiouros betekent zonder staart. Een verwijzing naar de staart die geen duidelijke inkeping heeft en vrijwel recht doorloopt ten opzichte van het lichaam. Ze behoren tot de familie Ictaluridae ofwel de Noord Amerikaanse Zoetwater Meervallen. Deze familie omvat zo’n zeven geslachten en 51 soorten.

In het Engels wordt deze soort ook wel Snail Bullhead genoemd.

Beschrijving

Ameiurus brunneus is een onopvallende meerval die een maximale totale lengte kan bereiken van 29 centimeter.

Ze hebben een platte kop en stompe neus. De kleur is aan de bovenkant geelbruin en op de buik wit met soms een zweem blauw. De rugvin bevat aan de basis een donkere vlek.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is het best te zien tijdens het broedseizoen in het begin van de lente. De vrouwen zijn dan veel voller gebouwd dan de slanker blijvende mannen.

Herkomst

Deze meerval is afkomstig uit Noord Amerika. Daar bewonen ze de rivieren richting de Atlantische Oceaan vanaf het zuiden van Virginia tot aan St. Johns River in Florida. Daarnaast ook rivieren die stromen richting de Golf van Mexico in Georgia, Alabama en Florida.

Dieet

Deze omnivoor voedt zich met vis, ongewervelden en in mindere mate met plantaardig voer.

Het Aquarium

Ameiurus brunneus is een nachtdier. Zorg daarom voor schuilplaatsen waar hij overdag kan schuilen. Gebruik hiervoor rotsen of een stuk hout. Richt het aquarium in met op de bodem zand.

Als medebewoners zijn alleen soorten geschikt die minimaal de helft van zijn eigen grootte hebben. Alles wat in de bek past wordt ‘s nachts opgegeten.

De temperatuur mag liggen tussen de 18 en 26 graden Celsius bij een pH van 6.5 tot 7.5. Zorg wel voor voldoende stroming en zuurstof in het water.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

NCFishes.comCC BY-NC-SA 4.0

Bronnen

Fishbase.org
Tolweb.org
PlanetCatfish.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Synoniemen

Herkomst

Min. lengte aquarium in cm

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ameiurus brunneus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *