Ameiurus nebulosus – Bruine Amerikaanse Dwergmeerval

De Ameiurus nebulosus of Bruine Amerikaanse Dwergmeerval komt van nature uit de VS. Inmiddels komt hij ook in Nederland voor. Waarschijnlijk uitgezet door eigenaren van vijvers.

Beschrijving

Ameiurus nebulosus – Bruine Amerikaanse Dwergmeerval

Kan worden gemakkelijk verward met de zwarte Amerikaanse dwergmeerval. Er zijn 8 bekdraden aanwezig, waarvan 4 op de onderkaak, 2 in de hoeken van de bek en 2 op de kop. De stekels van de borstvinnen zijn aan de binnenkant sterk getand. Er is een vetvin aanwezig. Smaakt gerookt prima.

Verspreiding

Noord-Amerika, van Nova Scotia tot Alabama, Mississippi. In Nederland ook ingeburgerd, wel zeldzaam. Komt plaatselijk voor in Noord-Brabant en Limburg. Wordt ook wel aangetroffen in het Hollandse plassengebied en in wateren rond Amsterdam. Deze beesten zijn waarschijnlijk door vijverliefhebbers vrijgelaten.

Verzorging

Door hun temperatuur tolerantie 0 – 37° C, zijn ze ook te houden in de vijver. Het zijn uitgesproken nachtdieren, daardoor niet zo interessant voor in het aquarium.

Lengte

De lengte van deze beestjes is tot circa 50 centimeter, dit betekent natuurlijk dat ze niet geschikt zijn voor een klein aquarium.

Kweek van de Ameiurus nebulosus – Bruine Amerikaanse Dwergmeerval

De nesten van deze vissen worden door beide bewaakt. Na een periode waarbij de vissen elkaar met hun baardharen elkaar strelen, gaan ze boven het nest hangen in tegenoverliggende richting, terwijl ze lichaamscontact houden en leggen de eieren. Beide ouders verzorgen de eieren ook. Zij zorgen beide dat er steeds vers water over de eieren komt, door het bewegen van hun vinnen.

Dieet

Eet eigenlijk alles, Voornamelijk insectenlarven, slakjes, visjes en soms plantendelen.

Waterwaarden

Temperatuur: 0 – 37°C
Hardheid: weinig eisen
pH: weinig eisen

Auteur

BiancaB

Copyright foto’s

Noel Burkhead
NCFishes.com – CC BY-NC-SA 4.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum