Amphilophus viridis

Amphilophus viridis komt voor in Lake Xiloa in Nicaragua. Deze soort lijkt sprekend op Amphilophus amarillo die ook in dit meer voorkomt.

Beschrijving

Amphilophus viridis

Amphilophus is Grieks voor amphi = aan beide kanten, lophus = kam, refererend aan de boven en onderlip van de typesoort Amphilophus labiatus. “Viridis” is latijns voor “groen”.

Deze soort is in 2013 beschreven door Rechnagel, Kusche, Elmer & Meyer.

Beschrijving

Amhilophus viridis is voorlopig de laatst beschreven Midas cichlide uit de Nicaraguaanse kratermeren. Met de nadruk op “voorlopig” want naar verwachting zal verder onderzoek in de toekomst, méér soorten definiëren. Amphilophus viridis lijkt sterk op Amphilophus amarillo (eveneens uit Lake Xiloa), waaraan ze sterk verwant is. Ze delen niet alleen de herkomst, maar hebben ook precies dezelfde lichaamsbouw en tekening. Niet verwonderlijk dus, dat hobbyisten deze twee niet uit elkaar weten te houden. Daar komt nog eens bij dat Amphilophus viridis tot aan 2007 is verhandeld als Amphilophus amarillo. Zelfs al zouden de dieren als “afwijkend” zijn herkend, dan nog, was er geen andere optie geweest dan ze als Amphilophus amarillo te labelen. De zuiverheid van aquarium populaties is hierdoor niet meer gegarandeerd.

Maar wat de mensen niet lukt, lukt de vissen moeiteloos. Zij herkennen elkaar wel degelijk als twee afzonderlijke soorten. Dit leert ons namelijk hun DNA. Er hebben zich bij de groep Amphilophus amarillo en Amphilophus viridis duidelijk twee afzonderlijke, genetische clusters afgescheiden. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de dieren overwegend assortatief paren, dat wil zeggen, “met de eigen soort”. Hiervoor moeten de dieren elkaar dus wél als “verschillend” kunnen onderscheiden en daar lijken ze dus geen enkel probleem mee te hebben. Hybriden komen wel voor, maar kruisen doen bijna alle soorten Midassen en heeft vooral te maken met de leeftijd van de nieuwe soorten. De meren waarin deze vissen voorkomen zijn nog jong en dus de verwantschappen groot. Amphilophus viridis en Amphilophus amarillo staan genetisch veel dichter tot elkaar dan tot de andere twee Midassen van het meer, Amphilophus sagittae en Amphilophus xiloaensis.

Nader beschouwd zijn er ook voor het geoefende mensen-oog nog wel een paar verschillen waar te nemen. De belangrijkste hiervan is de kleur. De grondkleur van A. amarillo is geel. Die van Amphilophus viridis neigt, zoals de naam al aangeeft, meer naar “groen”. Bovendien kleurt de keelpartij van Amphilophus amarillo oranje in de paartijd en die van Amphilophus viridis niet. Ook in het foerageer gedrag zijn er verschillen waar te nemen. Amphilophus amarillo leeft voornamelijk van slakken. Zijn keeltanden zijn speciaal hiervoor aangepast en hebben molensteen-vormige (molariform) tanden om de slakkenhuizen te kunnen kraken. Amphilophus viridis daarentegen heeft een meer vegetarische leefwijze, haar voedsel bestaat voornamelijk uit algen en planten en ook dit heeft geresulteerd in een aangepast gebit. Haar keelkaken hebben een veel fijnere structuur (papilliform), bedoeld om celwanden van planten of algen te doorbreken.

Er bestaat wereldwijd (op tijdstip van schrijven) slechts één foto van deze vis. Helaas kregen we geen toestemming deze te plaatsen, dus zullen we genoegen moeten nemen met de link naar de eerstbeschrijving.

Herkomst

Nicaragua.

Verspreiding

Het kratermeer lake Xiloa.

Gedrag

Onbekend.

Voedsel

Omnivoor met een natuurlijke voorkeur voor plantaardig materiaal (algen en plantendelen).

Kweek

Onbekend, maar hoogstwaarschijnlijk als A. amarillo.

Aquarium

Er zijn nog geen aquarium-ervaringen bekend met deze vis. Alhoewel..,

 

Auteur

Rene Beerlink – NVC

Copyright tekening

Rene Beerlink – NVC

Referentie

Recknagel H. et al. 2013. Two new endemic species in the Midas cichlid species complex from Nicaraguan crater lakes: Amphilophus tolteca and Amphilophus viridis.

Literatuur

Recknagel H. et al. 2013. Two new endemic species in the Midas cichlid species complex from Nicaraguan crater lakes: Amphilophus tolteca and Amphilophus viridis.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Amphilophus viridis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *