Ancistrus cf. cirrhosus

Een actieve bodembewoner welke erg territoriaal kan zijn. In mijn geval worden soortgenoten zo erg opgejaagd dat deze uiteindelijk overlijden.

Vindplaats:
Zuid-Amerika; stroomgebied van de Rio Paraná

Minimale bakmaat:
Gezien de lengte van de vis zou ik zeggen minimaal 100 cm. Plaats je er andere meervallen bij, dan is 120 – 150 cm beter (ook sterk afhankelijk van het karakter van de vis!).

Lengte:
Deze vissen halen onder de juiste verzorging (ruim aquarium, goed voedsel en genoeg verversen) met gemak 16 centimeter, in tegenstelling tot wat veel sites zeggen (welke vaak aangeven dat ze zo’n 12 cm worden).

Gedrag:
Een actieve bodembewoner welke erg territoriaal kan zijn. In mijn geval worden soortgenoten zo erg opgejaagd dat deze uiteindelijk overlijden. Tegen over andere vreedzame meervallen is deze soort redelijk verdraagzaam.

Andere vissen (Cichliden, karperzalmen e.d.) worden met rust gelaten. Alleen een territoriale Cichlide (ouder) kan een gevecht uitlokken.

Voeding:
Zowel dierlijk als plantaardig voedsel wordt aangenomen.

Zorg voor een goede afwisseling! Een hoofdmenu van dierlijk voedsel zal als gevolg hebben dat de vissen aan je planten beginnen. Het word algemeen aangenomen dat elementen uit kienhout ,essentieel zijn voor het dieet van de borstelneus.

Spirulina tabletten worden hier met veel plezier opgegeten.

Inrichting:
De inrichting kan bestaan uit een zandbodem (geen scherp grind gebruiken i.v.m. eventueel graafgedrag) met veel kienhout, stenen en eventueel wat planten.

Door het soms wat woeste gedrag van de Ancistrus kunnen slecht gewortelde planten gemakkelijk loslaten. Ook planten die vlak naast een kokosnoot of stuk hout staan, kunnen uitgegraven worden.

Waterwaarden:
Ancistrussen zijn over het algemeen niet heel moeilijk qua waterwaarden.

Ik heb ze zelf op de volgende zwemmen:
pH: 7
GH: 5

Eerder was dit:
pH: 6
GH: 3

Ook bakken met wat harder water (Tanganyika) hebben de vissen weinig problemen mee.

Geslachtsonderscheid:
Pas goed te zien bij een lengte van ongeveer 12 cm. De man vormt dan een ‘gewei’ (zie foto) op zijn kop. De vrouw krijgt geen of amper stekeltjes (zie foto).

Kweek:
De kweek van de Ancistrus cf. cirrhosus is redelijk eenvoudig. Zorg voor een goed ingedraaid aquarium met stabiele waterwaardes. De kweek komt eerder op gang indien het water goed doorlucht wordt, dit kun je bereiken door de stroming te richten op het wateroppervlak. Het mannetje kiest een locatie waar hij de eieren wil uitbroeden. Het liefst heeft hij hiervoor een hol waarin hij niet teveel gestoort kan worden door andere vissen. Na het afzetten van de eieren bevrucht de man de eieren en jaagt de vrouw weg. Het legsel bestaat uit een klomp van 30 tot 80 redelijke grote eieren die geel tot oranje van kleur zijn.

Het mannetje bewaakt de eieren zeer fel en bewaaiert ze om vers zuurstofrijk water bij de eieren te krijgen. Het kan gebeuren dat een tweede of zelfs een derde vrouw eieren legt bij het eerste legsel. Het is dan ook lastig om te bepalen na hoeveel dagen de eieren uitkomen. Nadat de jongen zijn uitgekomen brengen ze nog enige tijd in het hol door totdat hun eizak leeg is. Daarna verlaten ze het hol om op zoek te gaan naar eten maar vaak blijven ze wel in de buurt in de bescherming van de vader. Na een aantal dagen verlaat ook de vader het hol waarna de jongen uitzwermen.

De jongen kunnen gevoerd worden met fijngewreven vlokvoer, spirulinavlokken, fijngemaakte algeneter tabletten en geblancheerde groente. Zorg er wel voor dat er niet teveel voer blijft liggen wat kan gaan rotten. De jongen zijn redelijk gevoelig voor te grote waterwissels! Je kunt overwegen om een kweekaquarium te maken waarin een aantal ouder dieren zitten. De jongen eten dan gewoon mee van wat de ouders krijgen voorgeschoteld en de ouders eten de grote voedseldelen op, hiermee kun je een te grote belasting van het water voorkomen.

 

Auteur:
Foto’s:
Bron: Aquaforum.nl

Auteur

René

Copyright foto’s

René

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

cirrhosus

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Herkomst

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

16

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

5

GH maximum

15

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ancistrus cf. cirrhosus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *