Ancistrus leucostictus

Ancistrus leucostictus is een vreedzame soort die voornamelijk actief wordt als het wat donkerder in het aquarium wordt. Het aquarium dicht beplanten!

Beschrijving

Ancistrus leucostictus

De Ancistrus leucostictus is in 1864 officieel beschreven door Günther. De naam Ancistrus is afkomstig uit het oud Grieks “agkistron” wat haak betekend. Dit is een verwijzing naar de interoperculaire odontes (=de borstel op de neus) die gehaakt zijn. De soortnaam leucostictus is op te breken in twee oud Griekse woorden “Leukos” wat wit betekend en “stictus” wat gespikkeld betekend.

Synoniem: Chaetostomus leucostictus

Beschrijving

Ancistrus leucostictus is een vreedzame soort die voornamelijk actief wordt als het wat donkerder in het aquarium wordt. Het aquarium moet dicht beplant worden en verder gedecoreerd met kienhout, zodat schuilmogelijkheden ontstaan.

Op de neus van de man en soms ook bij de vrouw bevindt zich een borstel. Bij de man wordt deze groter naarmate de vis ouder wordt. Als de vrouw al een aanzet heeft voor een borstel blijft deze doorgaans veel kleiner dan die van een man.

Herkomst

Zuid Amerika; Brazilië, Guyana.

Dieet

Het hoofdvoedsel voor deze vis is algen. Regelmatig moet worden bijgevoerd met plantaardige kost zoals sla, komkommer,

Kweek van de Ancistrus leucostictus

Mannen vormen een territorium rondom een hol waar een vrouwtje net aan in past. Onderling kunnen de mannen wat territoriaal zijn als ze in een te klein aquarium worden gehouden. Dit kan ook het geval zijn als er niet voldoende geschikte holen zijn. Ze vechten dan om het beste plekje om te kunnen broeden.

De Ancistrus leucostictus vrouwe legt de eieren in een hol die door de man worden bevrucht. De man bewaakt en bewaaiert de eieren na het afzetten. Na een vier a vijf dagen komen de gele eieren uit. De jongen blijven dan nog even in en rond het hol.

Opmerking

De echte Ancistrus leucostictus is voornamelijk afkomstig uit Guyana. Guyana exporteert al heel lang geen vissen voor de aquarium handel. Als je deze soort in de winkel tegenkomt zal het waarschijnlijk een van de andere Ancistrus soorten betreffen.

Auteurs

Jan Bukkems – Aquavisie
John de Lange

Copyright foto

Jan Bukkems – Aquavisie

Bronnen

Aquavisie
PlanetCatfish

 

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ancistrus leucostictus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *