Anentome helena – Slak etende Slak

De Anentome helena of Slak etende slak kan een goede aanvulling zijn in de kleinere aquariums. Hun dieet bestaat uit andere slak soorten zodat de hoeveelheid hiervan binnen de perken blijft.

Anentome helena – Slak etende slak

De Anentome helena is in 1847 voor het eerst beschreven door Von dem Busch, toen onder de naam Melania helena.

De wetenschappelijke naam is wat onduidelijk. Veelal wordt deze slak aangeduid als Anentoma helena maar ook wel als Clea helena. De geslachtsnaam Anentome zou voortkomen uit de verdeling van het geslacht Clea in het subgeslacht Clea (Anentome) voor de Aziatische soorten en Clea (Afrocanidia) voor de  Afrikaanse Clea soorten. Officieel wordt de naam dan Clea Anentome helena.

De Nederlandse naam geeft een goede indicatie van zijn dieet: Slak etende Slak. Ondanks dat hij al in 1847 voor het eerst werd beschreven, hebben de eerste importen pas in 2006 plaatsgevonden vanuit Duitsland.

Verkeerde spelling: soms wordt ook de naam Anatome helena of Anantome helena gebruikt, dit is een verkeerde spelling van de naam.

Beschrijving

De Anentome helena heeft een puntvormig gedraaid huis. In Nederland is de meest voorkomende variant de geel/bruine. Elke wenteling van het huis heeft deze twee kleuren die spiraalsgewijs naar de punt toe lopen. Het huis wordt maximaal zo’n 2 centimeter lang maar blijft meestal zo’n 1,5 centimeter in lengte. In totaal kan de slaketende slak zo’n 3 centimeter lang worden.

Het huis is bij elke wenteling sterk geribbeld. Het puntje van het huis is doorgaans afgebroken of afgesleten. Geen reden dus om je zorgen over te maken. Aan het aantal omwentelingen is grofweg te zien hoe oud de slak is. Des te meer draaiingen des te ouder de slak is. Het lichaam zelf is een een gepeperd grijs/groen van kleur.

Het geslacht van de slak is te zien doordat de vrouwen wat groter zijn en wat grover gebouwd. De zwarte strepen zijn bij de vrouw ook wat breder dan de strepen van de man.

Naast de bruin/gele variant van de Anentome helena bestaan er ook lichtgroene en lichtbruine varianten. Ze kunnen maximaal een jaar of 5 oud worden.

Biotoop

De Anentome helena kent een groot verspreidingsgebied in Zuid-Oost Azië. Ze kunnen worden gevonden in Thailand, Indonesië en Maleisië. Hoewel de andere soorten in dit geslacht in zee voorkomen, leeft de Anentome helena uitsluitend in zoetwater. Ze leven daar zowel in stromend water van meren en poelen met modderig of zanderige bodem.

Anentome helena verspreidingsgebied
Anentome helena verspreidingsgebied CC BY-SA 3.0Michal Maňasiucnredlist.org

Dieet

Het dieet van de Anentome helena of slak etende slak zal geen verrassing zijn. Ze eten voornamelijk andere slakken zoals poelslakken, torenslakken, posthoornslakken, ramshoornslakken en appelslakken. Eigenlijk eten ze alle soorten wel behalve andere Anentome helena.

De Anentome helena jaagt op twee verschillende manieren op andere slakken. Ze kunnen zich ingraven in het substraat waarbij alleen de uitstulpende mond als een snorkel zichtbaar is. Als een andere slak langs komt wordt deze gegrepen door de Anentome helena. Bij de tweede methode jaagt de slaketende slak actief op andere slakken.

Geen gif

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, injecteren ze geen gif. Met hun Siphon lokaliseren ze hun prooi. Met hun sterke voet houden ze zich goed vast aan de prooi. Ze gaan nu op zoek naar de opening van de slak. Hun mond bevat een intrekbare proboscis, dit is een soort slurf die zich uitstulpt op zoek naar het vlees van de slak. Het uiteinde van de proboscis bevat een radula, een soort rasptong. De radula is bezaaid met kleine tandjes die werken als een soort kettingzaag. Hiermee schrapen ze het vlees van hun prooi weg. De prooi wordt dus levend opgegeten. Het onderste filmpje bevat een zeer goed uitleg over hoe ze hun prooi verorberen.

Appelslakken en Torenslakken

Grote slakken zoals volwassen Appelslakken zijn ook niet veilig voor de Anentome helena. Ze zijn in staat om grote slakken in groepjes aan te vallen en doden de slak gezamenlijk. Ook Torenslakken staan op het menu. Vermoedelijk staan die niet bovenaan het verlanglijstje. De slaketende slak eet liever andere slakken of voer. De Torenslak kan niet altijd in zijn geheel worden opgegeten, het huisje is redelijk diep en sterk. Het overblijfsel wordt dan door schimmel en bacteriën alsnog verteerd. Gemiddeld genomen eet een Slak Etende Slak één slak per dag.

Planaria

Naast slakken eten ze ook Planaria. Planaria zijn wormachtige diertjes die in het aquarium soms een ware plaag kunnen vormen. Doordat planaria op het dieet staan van de Anentome helena voorkom je een uitbraak met deze plaag diertjes en kun je een besmet aquarium op diervriendelijke wijze van deze wormpjes afhelpen.

Wat eet de slaketende slak als alle slakken op zijn?

Zodra er geen levende slakken meer zijn valt de Anentome helena terug op het eten van aas, detritus en plantaardig afval. De levende planten laten ze geheel met rust.

Het Aquarium

Een kleine slak als de Anentome helena heeft geen groot aquarium nodig. Een aquarium van 30 liter is al voldoende. Op de bodem hebben ze het liefst zand in verband met hun jaag methode.

De temperatuur van het water mag tussen de 20 en 27 graden liggen. Ze zijn bestand tegen een redelijk groot water bereik met een pH tussen de 6.0 tot 8.0. De hardheid van het water mag varieren van GH 8 tot GH 15.

De Kweek

Clea Anentome helena eieren
Clea Anentome helena eieren

De Anentome helena plant zich alleen voort als ze voldoende levende slakken te eten krijgen. Het zijn eenslachtige dieren zodat je zowel mannen als vrouwen nodig hebt. Hou ze voor de kweek dan ook in een groepje van minimaal 5 exemplaren.

Ze leggen per keer één vierkant eipakketje op een steen of ander hard oppervlak. Dit pakketje bevat slechts 1 ei. Zodra de jonge Anentome helena uitkomt verdwijnt hij in het zand. Hoogstwaarschijnlijk zie je ze de eerste paar maanden niet terug. Na een 4 tot 8 maanden zijn de slakken volwassen en kunnen ze zich weer voortplanten.

Conclusie

Heb je een overschot aan slakken dan zul je de oorzaak van het probleem moeten aanpakken. Daarnaast kun je de Anentome helena inzetten om verdere uitbraken te voorkomen. Ook als je last hebt van Planaria is dit een goed oplossing. De Slaketende slak is daarbij ook nog eens een aantrekkelijk uitziend slakje die zeker in de kleinere aquaria opvalt.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
Jan Willem van Zeitveld

Referenties

Internet
Researchgate.net

Extra informatie

Familie

Geslacht

Ondergeslacht

Soortnaam

helena

Synoniemen

Canidia helena, Clea helena, Melania helena

Herkomst

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

8

GH maximum

15

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Nederlandse Namen

Slaketende Slak

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Anentome helena – Slak etende Slak” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *