Aphanius fasciatus

De Aphanius fasciatus leeft in zowel zoet als brakwater gebieden. Ze zijn niet echt geschikt voor het gezelschapsaquarium.

Beschrijving

Aphanius fasciatus

De Aphanius fasciatus is in 1821 voor het eerst beschreven door Valenciennes. Sindsdien is mede door zijn verspreidingsgebied de soort meerdere keren door anderen beschreven en herschreven. Hierdoor is een enorme lijst met synoniemen ontstaan: Lebias fasciata, Cyprinodon fasciatus, Lebias fasciatus, Atherina marmorata, Ciprinoides nanofasciatus, Aphanius nanus, Aphanius nonus, Aphanius fasciatus, Lebias lineatopunctata, Aphanius lineatopunctatus, Lebias sarda, Aphanius sarda, Poecilia calaritana, Aphanius calaritanus, Cyprinodon calaritanus, Lebias calaritana, Lebias calaritanus, Lebias caleritana, Lebias flava, Aphanius flavus, Lebias nigropunctata, Lebias nigropunctata, Aphanius nigropunctata, Cyprinodon moseas, Aphanius moseas, Cyprinodon hammonis, Aphanius hammonis, Cyprinodon ammonis, Cyprinodon cyanogaster, Aphanius cyanogaster, Cyprinodon doliatus, Aphanius doliatus, Micromugil timidus, Aphanius timidus, Micromugil macrogaster, Cyprinodon dispar, Cyprinodon desioi.

Herkomst

De Aphanius fasciatus komt voor langs de Noord Afrikaanse en Zuid Europese kust van de Middellandse Zee. Ze komen daar voor in zowel zoet als in brak water.

De landen waar ze van oorsprong voorkomen zijn Algerije, Egypte, Libië, Tunesië, Cyprus, Israël, Libanon, Syrië, Turkije, Albanië, Bosnië Herzegovina, Croatië, Frankrijk, Griekenland, Italië, Malta, Montenegro, Slovenië.

Vorm en kleurtekening

De lichaamsvorm is gestrekt, zijdelings enigszins samengedrukt. De grondkleur is grijsachtig groen met een groot aantal smalle, donkere dwarsbanden. De vinnen zijn bleek tot diep oranjegeel; de rugvin heeft een donkere rand en de staartvin een onduidelijke streeptekening. Ze worden maximaal zo’n 6 centimeter lang.

De vrouwtjes zijn zwaarder gebouwd, egaal grijsachtig bruin van kleur en bezitten over het gehele lichaam kleine donkere vlekken en strepen.

Verzorging

De Aphanius fasciatus vereist een vrij groot aquarium met veel schuilplaatsen, zodat wanneer er gevechten uitbreken de verliezer een plekje kan vinden om zich terug te trekken. Meestal zijn deze gevechten zeer onschuldig van aard. Aphanius fasciatus is niet echt geschikt voor de gezelschapsbak. De samenstelling van het water is niet zo belangrijk, mits men er maar 5 gram zeezout per liter aan toevoegt.

Temperatuur

De Aphanius fasciatus kan overleven in temperaturen van zo’n 10 tot 24 graden. In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voedsel

Het hoofdvoedsel bestaat uit waterinsecten, muggenlarven en cyclops, regelmatig aangevuld met enig plantaardig voedsel.

Kweek van de Aphanius fasciatus

De meeste gezonde vrouwtjes leggen regelmatig grote, grijsachtig witte eieren tussen de drijfplanten en plukjes algen. Deze eieren kan men verzamelen en in een opfokbakje overbrengen. Meer eieren verkrijgt men echter door het kuitrijpe vrouwtje met 2 mannetjes apart te zetten. Hiervoor gebruikt men een klein, volglazen bakje met daarin slechts een klein plukje fijnbladerige planten of een bosje nylondraad. De eieren komen na ca. 14 dagen uit; de jongen zwemmen een dag later vrij en kunnen direct artemia-naupliën eten.

Video

Auteur

Bianca

Copyright foto’s

Creative Commons-Licentie – Aphanius fasciatus van Etrusko25 is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op https://www.flickr.com/photos/54627413@N06/.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aphanius fasciatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *