Apistogramma agassizii – Gele Dwergcichlide

De Apistogramma agassizii of Gele Dwergcichlide is een vredelievende dwergcichlide soort die echter wel hoge eisen aan het water stelt.

Beschrijving

Apistogramma agassizii – Gele Dwergcichlide

De Apistogramma agassizii of Gele Dwergcichlide kan een lengte bereiken van zo’n 8 centimeter. Deze vis heeft een goudbruine rug, van zijn kop tot zijn staart loopt een donkere streep. Hij heeft blauwgroene strepen op zijn kop en door zijn oog loopt een schuine streep. Het vrouwtje is lichtbruin en kleiner. In het wild zijn van deze vis meerdere geografische varianten te vinden.

In de handel kun je verschillende varianten vinden onder verschillende namen. Deze verwijzen vaak naar de kleurslag van de te kopen vis. Voorbeelden hiervan zijn Apistogramma agassizii Double Red, Triple Red, Fire Red, Red/Gold, Super Red. Veel van deze varianten zijn gekweekt op een specifieke kleur.

Naam

De Apistogramma agassizii is vernoemd naar de Zwitserse professor J.L.R. Agassiz die aan Harvard doceerde en in zijn latere jaren veel onderzoek heeft gedaan naar verschillende vissoorten.

Herkomst

Peru, Brazilië, Amazonegebied.

Inrichting

Voor Apistogramma agassizii – Gele Dwergcichlide is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter. De bak donker inrichten met breedbladige planten en drijfplanten, zorg voor voldoende schuilplaatsen met bijvoorbeeld kienhoutwortels of halve kokosnoten. Het water filteren over turf. Ze zijn wel vrij gevoelig voor nitriet, nitraat en ammonium, dus een regelmatige waterverversing is aanbevolen, controleer ook regelmatig de waterwaardes.

Water

Temperatuur: 22-29 graden.
PH: 4-7
GH: 0-8

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Je kunt ze klein levend voer en diepvriesvoer geven, ze zijn dol op Daphnia en cyclops. Daarnaast ook droogvoer.

Karakter

De Apistogramma agassizii is een vreedzame vis, maar als ze een nest met jongen hebben, wordt het heel fel beschermd. Ieder mannetje heeft zijn eigen territorium, daarbinnen kunnen meerdere vrouwtjes leven, en elk vrouwtje heeft weer haar eigen plekje binnen het gebied van het mannetje.

Je kunt ze in een koppel, maar liever in een harem houden, als het aquarium groot genoeg is (1.50m)kun je een groep houden, hierbij word de agressie beter verdeeld en zie je meer natuurlijk gedrag. Let er bij een groep wel op altijd minimaal 3 mannen te nemen. Het is een leuke, maar veeleisende vis die goede verzorging nodig heeft wat betreft het aquariumwater. Ze zwemmen in de onderste waterlagen.

Kweek van de Apistogramma agassizii – Gele Dwergcichlide

De kweek van de Apistogramma agassizii is goed te doen, het is een holenbroeder dus maak stenen holletjes of gebruik halve kokosnoten. Voor wildvang exemplaren is zacht water nodig om ze tot voortplanting te krijgen. De eitjes worden aan de onderkant van het holletje afgezet. De vrouwtjes zijn sterk territoriaal en hebben broedzorg. Als er meer vrouwtjes zijn, zorg dan dat ze elkaars nestje niet kunnen zien, anders ontstaat er ruzie.

Video

Auteur

Coby – Jelle Touwen – J. de Lange

Copyright foto’s

Bart Laurens
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma agassizii – Gele Dwergcichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *