Apistogramma alacrina

De Apistogramma alacrina is een vrij zeldzame en gevoelige vissoort die als een van de weinige cichliden soorten al in een aquarium van 60 centimeter past.

Aanleiding tot het schrijven van het artikel: De bedoeling van dit artikel is om wat meer informatie over deze vis bekend te maken. Op het internet is niet veel informatie te vinden.

Achtergrond

Uitleg van de wetenschappelijke naam: Apistos = Grieks voor onbetrouwbaar; Gramma = lijn, streep; Alacrina = ? Beschrijver van de vis: Kullander

Familie, orde en klasse
Familie: Cichlidae
Orde: Perciformes
Klasse: Actinopterygii

Vindplaats: Orteguaza (Amazone basin) en bovenloop van de Guaviare (Orinoco basin) in Colombia

Waterwaarden:
pH: 6 – 7
GH: 0 – 4
KH: 2
De waarden mogen op zich wel wat afwijken van bovenstaande.
Temperatuur: 25 – 27 graden.

Grootte: Volwassen mannen worden zo’n 7 cm, vrouwen blijven rond de 5 cm.

Uiterlijke kenmerken: De man heeft een voornamelijk blauw lichaam met lichtblauwe kieuwen. De aars- en staartvin zijn beide geel gekleurd. De rugvin heeft naast de gele kleur een zwarte rand over de vin heen. Een deel van de kop en rug is ook geel gekleurd. Vrouwen zijn buiten de paartijd geel-grijs, in de paartijd kunnen ze kanarie geel worden met een zwarte bloktekening.

Geslachtsonderscheid: Redelijk gemakkelijk te herkennen, mannen zijn veel kleurrijker dan vrouwen. Ook zijn de rug- en aarsvin wat puntiger (niet altijd even goed te zien).

Bouw van de vis: Volwassen mannen kunnen redelijk fors gebouwd zijn.

Gevoeligheid voor bepaalde ziekten of stoffen: Erg gevoelig voor schimmel. Zodra de vis(sen) schuw worden, slecht gaan eten en lusteloos op de bodem liggen is er kans dat de vissen binnen 2 weken enorm hard achteruit gaan (precieze ziekte ben ik nog niet achter gekomen).

Gedrag

Algemeen gedrag: Zeer vreedzaam, alleen tijdens de paartijd iets agressiever. Zijn ideaal om bij kleinere vissen te houden van rond de 4 cm.
Gedrag in relatie tot soortgenoten: In de paartijd zijn vooral vrouwen naar elkaar redelijk territoriaal.
Gedrag in relatie tot andere soorten: Zie algemeen gedrag.

Voedsel

Voedselbehoefte van nature: Klein voedsel (muggenlarven e.d.) dat tussen rommel op de bodem en tussen wortels van drijfplanten leeft.
Voedsel in aquaria: Diepvriesvoer, vlokvoer, tabletten en levendvoer. Wel is het verstandig om meerdere keren per week diepvriesvoer te geven, het kan zijn dat ze droogvoer moeilijk aannemen.

Alles over het kweken in het aquarium

De kweek van de Apistogramma alacrina verloopt zeer gemakkelijk. In het ‘gewone’ aquarium is de kans groot dat er aardig wat jongen over blijven, in een kweekbak blijven er nog veel meer over.

Indien je wilt kweken: Neem een aquarium van ongeveer 60x30x30 en zorg voor veel schuilplaatsen (o.a. kokosnoten). Plaats een man en vrouw tegelijk in de kweekbak en voer ze veel diepvriesvoer. Af en toe een kleine verversing met wat koeler water en de vissen zullen snel eieren af zetten (bij mij was het binnen 1á2 weken na plaatsing). Na het afzetten de man z.s.m. uit de bak halen.

Opkweken van jongbroed

Het is verstandig om wat beuken en/of eikenbladeren in de kweekbak te doen. Hier tussen kunnen de jongen redelijk wat voedsel vinden de eerste paar weken. Als ze wat groter zijn kun je ze opkweken met daphnia, artemia en (zwarte) muggenlarven.

Conclusie

De Apistogramma alacrina is een redelijk zeldzame, vrij gevoelige maar leuke Apistogramma soort die als 1 van de weinigen al vanaf 60 cm gehouden kan worden. Voorwaarde is wel dat er erg veel schuilplaatsen aanwezig zijn.

Video’s

Auteur

René

Copyright foto’s

René

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma alacrina” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *