Apistogramma bitaeniata

De Apistogramma bitaeniata kent een fraai gekleurd mannetje waarbij het vrouwtje erg saai afsteekt.

Beschrijving

Herkomst

Peru, Brazilië, Colombia.

Uiterlijk

Lengte 9 cm.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting, drijfplanten, stenen, kienhout en halve kokosnoten zodat er voldoende holen en schuilplaatsen ontstaan. Het is aan te raden regelmatig water te verversen.

Water

Temperatuur: 24-26 graden.
PH: 6,5-7
GH: 1-4

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Als voedsel kan verder het beste klein levend voer gegeven worden, zoals artemia, watervlooien en cyclops.

Karakter

Er wordt gezegd dat dit een vrij rustige en vreedzame vis is, het beste kan men 1 mannetje met meerdere vrouwtjes samenhouden. Echter ervaringen wijzen uit dat dit een van de agressievere soorten is waarbij de vrouwtjes het mannetje de dood in jagen als ze eieren hebben en je ze niet apart zet. De vrouwtjes hebben een territorium binnen het territorium van het mannetje. In een bak van voldoende formaat (vanaf 1.50m) kunnen deze vissen ook goed in een groep gehouden worden, op deze manier zie je meer natuurlijk gedrag en heb je minder agressie problemen. Bij het houden van Apistogramma in groepen is het van belang minimaal 3 mannen te hebben.

Kweek van de Apistogramma bitaeniata

De kweek van de Apistogramma bitaeniata is vrij moeilijk, er worden tot zo´n 100 eitjes in een hol afgezet en bevrucht, het legsel wordt door het vrouwtje verzorgd en bewaakt, het mannetje verdedigt het territorium. Voor het uitkomen van de eieren is erg zacht water nodig, regenwater of gedemineraliseerd water is daarbij onontbeerlijk.
Na ongeveer 3 dagen komen de eitjes uit en na 5 dagen zwemmen de jongen vrij rond, ze kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Frederik Lins

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma bitaeniata” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *