Apistogramma gephyra

De Apistogramma gephyra is een vreedsame dwergcichlide die als koppel of in een harem gehouden kan worden.

Apistogramma gephyra

Apistogramma gephyra is in 1980 beschreven door Kullander. Sommigen zijn nog steeds van mening dat het slechts een variant betreft van de Apistogramma agassizii en anderen zien het echt als aparte soort. De beide soorten kunnen van elkaar onderscheiden worden doordat Apistogramma gephyra een dunne rode rand bovenaan de rugvin heeft lopen die bij de Apistogramma agassizii ontbreekt.

Beschrijving

Apistogramma gephyra is een vreedzame dwergcichlide die als koppel gehouden kan worden, beter is in een aquarium vanaf 1 meter een mannetje met meerdere vrouwtjes te houden. De vrouwtjes hebben een territorium binnen het territorium van het mannetje. Voor een zo natuurlijk mogelijke samenstelling is een bak vanaf 1,50m ideaal, waar minimaal 3 mannen met ongeveer 2 keer zo veel vrouwen gehouden worden. Ze kunnen samengehouden worden met andere tropische soorten, Nannostomus soorten zijn ideaal, aangezien ze daarmee in het wild worden aangetroffen.

Uiterlijk

Lengte 6 cm.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter, de bak inrichten met dichte beplanting, kienhout, stenen en halve kokosnoten zodat er voldoende holen en schuilplaatsen ontstaan. Gebruik drijfplanten voor een gedempte verlichting, de bodem moet bestaan uit zand. Bladeren van eik en beuk op de bodem zorgen voor een natuurlijk uiterlijk waar de vissen graag tussen rondscharrelen. De bladeren kunnen vervangen worden als ze vergaan, maar ook blijven liggen om een detritus laag op te bouwen (zie voeding).

Herkomst

Brazilië.

Water

Temperatuur: 23-30 graden.
PH: 5,5-6,5
GH: 0-4

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Als voedsel kan klein levend voer gegeven worden zoals muggelarven, artemia, watervlooien of cyclops. Zorg voor voldoende afwisseling. In het wild leven Apistogramma van detritus, hier happen zij in en filteren de eetbare delen er uit.

Kweek van de Apistogramma gephyra

Voor de kweek moet het water zeer zacht en zuur zijn, de eitjes worden in een hol afgezet en bevrucht. Het vrouwtje verzorgt en bewaakt het legsel, het mannetje verdedigt het territorium. Als de jongen vrij rond zwemmen toont het mannetje ook broedzorg. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Britzke
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Aquariumglaser.de

Bronnen

Aquariumglaser.de

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma gephyra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *