Apistogramma hippolytae

Apistogramma hippolytae is een dwergcichlide van gemiddeld formaat.  Ze zijn niet uitgesproken kleurrijk, maar bezitten subtiele kleuringen op de flanken en vinnen.

Beschrijving

Apistogramma hippolytae

Apistogramma hippolytae is een dwergcichlide van gemiddeld formaat, zowel mannen als vrouwen worden een centimeter of 7. Apistogramma hippolytae is niet uitgesproken kleurrijk, maar bezit subtiele kleuringen op de flanken en vinnen. Opvallend is de zwarte vlek die ongeveer op het midden van het lichaam, boven de smalle lengtestreep is gepositioneerd.

Herkomst

Een breed verspreidingsgebied, de soort is beschreven aan de hand van individuen uit Lago Manacapuru.

Het aquarium

Deze schuwe soort moet in een ruim aquarium met veel soortgenoten gehouden worden. De minimale maat is 120cm, groter is in dit geval zeer zeker beter omdat er dan meer vissen samen gehouden kunnen worden. Zorg voor veel schuilplaatsen doormiddel van stenen en hout, in het wild word deze soort altijd in de buurt van een laag bladeren gevonden, dit mag dus zeker niet ontbreken.

Water

Een typische zwartwater soort.

Temperatuur: 21-29 graden.
PH: 4 -6
GH: 0-4

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Dieet

Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Ze lusten ook klein levend voer zoals muggelarven, mysis, daphnia, cyclops en artemia, ook diepvriesvoer.

Karakter

Apistogramma hippolytae is een schuwe soort, die om die reden het beste in een groep van 10-20 vissen in een ruim aquarium kan worden gehouden. Uit deze groep vormen zich monogame paartjes, die lange tijd bij elkaar blijven.

Kweek

Als een koppel is gevormd duurt de balts enkele dagen, vervolgens worden de tot 250 eieren binnen 1 a 2 uur gelegd.  Na 7-11 dagen zullen de jonge vissen vrij zwemmen. Tijdens de larvenfase worden de jongen veel verplaatst, hiervoor worden over het algemeen hoger gelegen schuilplaatsen gebruikt. de eerste 3 maanden groeien de jongen snel op, met een half jaar zijn ze geslachtsrijp en ongeveer 3 centimeter. Na anderhalf jaar zijn ze pas helemaal uitgegroeid.

Auteur

Jelle

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma hippolytae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *