Apistogramma iniridae

De Apistogramma iniridae is een sierlijke maar wel een wat gevoelige Apistogramma soort.

Herkomst

Colombia

Uiterlijk

De Apistogramma iniridae is een smalle Apistogramma waarbij de vrouwen zo’n 6 en de mannen zo’n 9 centimeter lang worden. Mannen krijgen prachtige lange vinnen, zowel op de rug als op de borst. Ze zijn wat minder spectaculair gekleurd dan veel andere soorten, maar dat maken ze met hun mooie vinnen zeker goed.

Inrichting

De Apistogramma iniridae hebben een aquarium van minimaal 80cm nodig. Hierin kan een koppel gehouden worden. De bak kan worden ingericht zoals bij elke Apistogramma, een zandbodem, met veel structuur elementen zoals stukken hout, stenen en bladeren. Zorg dat er voor ieder  vrouwtje ongeveer 3 breodholen zijn waar ze uit kunnen kiezen. Voor een natuurlijk biotoop is de bodem bedekt met enkele centimeters blad.

Water

Temperatuur: 24-30 graden
pH: 4-6.5
GH: 0-2

Deze vissen dienen in warm, zeer zacht water gehouden te worden!

Voeding

In het wild leven Apistogramma van detritus waar ze eetbaar materiaal uitfilteren. Dit kan in het aquarium worden berijkt door door het laten verteren van bladeren en takken op de bodem. De vissen kunnen verder worden bijgevoerd met verschillende soorten levend en diepvries voer. Geef ze echter niet te veel rode muggenlarven en tubifex. Ook aan algentabletten word graag geknabbeld.

Karakter

Voor een koppel Apistogramma iniridae is een bak van 80cm genoeg, zorg dan wel voor goede bijvis, om agressie binnen het koppel te voorkomen. Vanwege het pittige karakter is het beter deze vissen in ene groep te houden  in een grotere bak van 1.50m of meer kan een groep van minimaal 3 mannen met minimaal even veel vrouwen gehouden worden, dit geeft het meest natuurlijke gedrag, en verdeeld de agressie.

Kweek

De kweek van de Apistogramma iniridae is moeilijk, het water moet erg zacht en zuur zijn. 150 eieren worden in een hol afgezet. Na 10 dagen zwemmen de jongen voor het eerst vrij, de eerste week worden ze door de moeder door de bak geleid, daarna verzorgen de mannen meestal ook een deel van de groep. De eerste 3 maanden groeien de jongen relatief snel. Na ongeveer 9 maanden zijn ze echter pas geslachtsrijp bij een lengte van 4 cm.

Auteur

Jelle

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum
GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma iniridae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *