Apistogramma macmasteri

Apistogramma macmasteri, een echt fraai gekleurde dwergcichlide. Deze dwergcichlide kan een maximale lengte bereiken van zo’n 8 centimeter.

Beschrijving

Apistogramma macmasteri

De Apistograma macmasteri kan een lengte bereiken van zo’n 8 centimeter. Dit is een van de mooiste apistogramma soorten. De mannen hebben een lichte grondkleur met daarop een fel rood masker. De vrouwen daarentegen zijn wat saai grauw gekleurd. Alleen in de paartijd kleuren ze helder geel met een zwartvlekken patroon. Het mannetje heeft deze vlekjes ook maar dan minder zichtbaar. De mannen worden met hun 8 cm ook iets groter dan de 5 cm van de vrouwen.

Herkomst

Rio Meta, Rio Orinoco, Columbia.

Inrichting

Voor deze apistogramma is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter. De bak donker inrichten met een zandbodem, breedbladige planten en drijfplanten, zorg voor voldoende schuilplaatsen met bijvoorbeeld kienhoutwortels of halve kokosnoten. Het water filteren over turf. Ze zijn wel vrij gevoelig voor nitriet nitraat, en ammonium, dus een regelmatige waterverversing is aanbevolen, en controleer regelmatig de waterwaardes. Deze soort leeft in Colombia in ondiepe wateren tussen afgevallen bladeren. Dit kun je in het aquarium nabootsen door beukenbladeren te drogen en hierna te koken. Hierdoor zullen de bladeren niet snel gaan rotten in het aquarium.

Water

Temperatuur: 23-30 graden.
PH: 5,5-7,5
GH: 1-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Ze lusten ook klein levend voer zoals muggelarven, mysis, daphnia, cyclops en artemia, ook diepvriesvoer. Met het voeren van artemia komt hun rode kleur beter tot zijn recht.

Karakter

Het is een vreedzame, soms schuwe vis die je in een harem moet houden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes. De man zou over minimaal 2 of 3 vrouwen moeten beschikken om zijn harem te vormen, als hij slechts 1 vrouwtje ter beschikking heeft, zal al zijn aandacht op haar gericht zijn en dit overleeft de vrouw meestal niet. Ze zijn prima geschikt voor in een gezelschapsbak samen met bijvoorbeeld een schooltje Karperzalmen, niet met drukke vissen samenhouden. Ze zwemmen meestal in de onderste waterlagen. In een bak van voldoende formaat (vanaf 1.50m) kunnen deze vissen ook goed in een groep gehouden worden, op deze manier zie je meer natuurlijk gedrag en heb je minder agressie problemen. Bij het houden van Apistogramma in groepen is het van belang minimaal 3 mannen te hebben.

Kweek

De kweek is goed te doen, het is een holenbroeder dus maak stenen holletjes of gebruik halve kokosnoten. Als een vrouwtje het mannetje accepteert, kiezen ze een holletje uit voor de eiafzetting, de eitjes worden door het vrouwtje bewaakt. De vrouwtjes zijn sterk territoriaal en hebben broedzorg, ze kunnen ook vrij agressief worden. Ze graaft kuiltjes in de zandbodem waarin ze het legsel verplaatst. Na 48 uur komen de eitjes uit, na 5 dagen zwemmen ze al vrij rond. Je kunt de jongen opkweken met artemia-naupliën.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Aquarium.xrx

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma macmasteri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *