Apistogramma ortegai

Apistogramma ortegai is een mooie dwergcichlide die goed te houden is. De mannen vromen met hun rode en blauwe accenten echt een spektakel in het aquarium!

Beschrijving van de Apistogramma ortegai

De Apistograma ortegai kan een lengte bereiken van zo’n 8 centimeter. De vissen zijn hoog gebouwd. De mannen zijn blauw irriserend met afhankelijk van het type (papagai (zie foto) of pebas(zie filmpje)) rode en gele accenten. De vrouwen hebben een gele grondkleur die in de paartijd knalgeel word, met enkele diepzwarte vlekken.

Herkomst

Ampyiacu rivier basin in Peru.

Inrichting van het aquarium

Voor de Apistogramma ortegai is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter. Het aquarium donker inrichten met een zandbodem, breedbladige planten en drijfplanten, zorg voor voldoende schuilplaatsen met bijvoorbeeld kienhoutwortels of halve kokosnoten. Het water filteren over turf. Ze zijn wel vrij gevoelig voor nitriet nitraat, en ammonium, dus een regelmatige waterverversing is aanbevolen, en controleer regelmatig de waterwaardes. Deze soort leeft in Peru in ondiepe wateren tussen afgevallen bladeren. Dit kun je in het aquarium nabootsen door beuken of eiken bladeren te gebruiken. Dit zorgt ook voor een detritus laag op de bodem als de bladeren afbreken (zie voeding).

Water

Temperatuur: 22-28 graden.
PH: 5,5-7,5
GH: 0-4

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal. Ze lusten ook klein levend voer zoals muggelarven, mysis, daphnia, cyclops en artemia, ook diepvriesvoer. Met het voeren van artemia komt hun kleur beter tot zijn recht.

Karakter

De Apistogramma ortegai is een vreedzame vis die je in een harem moet houden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes. De man zou over minimaal 2 of 3 vrouwen moeten beschikken om zijn harem te vormen, als hij slechts 1 vrouwtje ter beschikking heeft, zal al zijn aandacht op haar gericht zijn en dit overleeft de vrouw meestal niet. Ze zijn prima geschikt voor in een gezelschapsbak samen met bijvoorbeeld een schooltje Karperzalmen, niet met drukke vissen samenhouden. Ze zwemmen meestal in de onderste waterlagen. In een bak van voldoende formaat (vanaf 1.50m) kunnen deze vissen ook goed in een groep gehouden worden, op deze manier zie je meer natuurlijk gedrag en heb je minder agressie problemen. Bij het houden van Apistogramma in groepen is het van belang minimaal 3 mannen te hebben.

Kweek van de Apistogramma ortegai

De Apistogramma ortegai is vrij makkelijk tot kweken te brengen met water van voldoende kwaliteit. Eieren worden in holen afgezet. De jongen kunnen worden gevoerd met artemia nauplii of infusoriën.

Auteur

Jelle

Copyright foto’s

Michael Negrini – Pisciculture d’Estalens

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum
GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Apistogramma ortegai” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *