Apistogramma paucisquamis

De Apistogramma paucisquamis is een dwergcichlide die in een harem gehouden moet worden.

Beschrijving

Herkomst

Rio Negro, Noord-West Brazilië.

Uiterlijk

Lengte 10 cm.

Inrichting

Voor de Apistogramma paucisquamis  is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting, drijfplanten, kienhout, stenen en halve kokosnoten zodat er voldoende holen en schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand. Het is aan te raden regelmatig het water te verversen.

Water

Temperatuur: 23-25 graden.
PH: 5,5-6,5
GH: 5-8

Voeding

Als voedsel kan het beste klein levend voer gegeven worden zoals artemia, cyclops en daphnia. Geen tubifex of muggelarven geven. Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal.

Karakter

Het is een tamelijk gevoelige dwergcichlide die moeilijk te houden is. Ze kunnen het beste in een groep gehouden worden van minimaal 3 vrouwen met ongeveer 2 keer zo veel vrouwen in ene bak vanaf 1.50m. In een kleinere bak moeten ze in een harem worden gehouden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes. De vrouwtjes hebben een territorium binnen het territorium van het mannetje.

Kweek

Apistogramma paucisquamis is een van de moeilijkste om te kweken, het water moet zeer zacht en zuur zijn en op de juiste temperatuur. De eitjes worden in een hol afgezet en bevrucht. Na ongeveer 10 dagen zwemmen de jongen vrij rond en worden door het vrouwtje verzorgt en bewaakt, dit kan nog 3 tot 6 weken duren. In een groter aquarium worden de jongen ook weleens verzorgd door het mannetje en wordt het vrouwtje verjaagd. De jongen kunnen worden opgekweekt met artemia-naupliën.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter