Apistogramma steindachneri

De Apistogramma steindachneri is een vrij eenvoudig te houden dwergcichlide. Ook het kweken is niet al te lastig.

Beschrijving

Herkomst

Brazilië, Guyana, Suriname.

Uiterlijk

De Apistogramma steindachneri kan een lengte bereiken van zo’n 10 centimeter, en is daarmee met recht een grote apistogramma.

Inrichting

Voor de Apistogramma steindachneri is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter lengte. De bak inrichten met dichte beplanting, drijfplanten, kienhout, stenen en halve kokosnoten zodat er voldoende holen en schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit fijn zand.

Water

Temperatuur: 24-26 graden.
PH: 6,5-7,5
GH: 5-8

Voeding

Het is een alleseter, als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, artemia, watervlooien en cyclops, ook droogvoer wordt geaccepteerd. Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal.

Karakter

De Apistogramma steindachneri is een vreedzame dwergcichlide die uitstekend geschikt is voor in een gezelschapsaquarium, maar een speciaalaquarium kan natuurlijk ook. Het is een prima beginnersvis, alhoewel hij niet veel in de handel wordt aangeboden. Het mooiste is om de apistogramma in een groep van minimaal 3 mannen met dubbel zoveel vrouwen in een ruime bak van minimaal 1.50m te houden.

Kweek

De kweek van de Apistogramma steindachneri is vrij eenvoudig, de eitjes worden in een hol afgezet en bevrucht, het vrouwtje bewaakt en verzorgt het legsel, het mannetje verdedigt het territorium. Als de jongen vrij zwemmen kunnen ze opgekweekt worden met artemia-naupliën. De legsels bevatten doorgaans tussen de 150 tot 200 eieren, bij ervaren koppels kan dit oplopen tot zo’n 250 eieren.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter