Apistogramma trifasciata

De Apistogramma trifasciata is een van de vreedsamere dwergcichliden met een fraaie subtiele kleuring in zijn vinnen.

Beschrijving

Herkomst

Brazilië, Paraguay.

Uiterlijk

De Apistogramma trifasciata kan een lengte bereiken van zo’n 6 centimeter.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter. De bak inrichten met dichte beplanting, drijfplanten, kienhout, stenen en halve kokosnoten zodat er voldoende holen en schuilplaatsen ontstaan. Apistogramma trifasciata zijn nogal gevoelige visjes, het is aan te raden voorzichtig te zijn met waterverversen.

Water

Temperatuur: 26-29 graden.
PH: 6-6,5
GH: 3-6

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Als voedsel kan het beste levend voer gegeven worden zoals muggelarven, artemia en cyclops. Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal.

Karakter

De Apistogramma trifasciata  is een redelijk vreedzame dwergcichlide die in de paartijd nogal eens in de bodem woelt. Ze moeten in een harem gehouden worden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes. Beter is nog om in een ruime bak van minimaal 1.50m een groep van minimaal 3 mannen met dubbel zo veel vrouwen te houden. Het mannetje heeft een vrij groot territorium, de vrouwtjes hebben een territorium binnen het territorium van het mannetje.

Kweek

De kweek van de Apistogramma trifasciata is vrij moeilijk, het water moet zeer zacht en zuur zijn. Er worden zo´n 100 eitjes in een hol afgezet en bevrucht, het vrouwtje bewaakt en verzorgt het legsel, het mannetje verdedigt het territorium. Na het uitkomen van de eitjes worden de jongen nog een aantal weken door het vrouwtje verzorgt, soms verzorgen de vrouwtjes elkaars jongen. De jongen kunnen worden opgekweekt met artemia-naupliën.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Erik Bakker

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter