Apistogramma viejita

De Apistogramma viejita is een van de mooiste dwergcichliden. Let wel op dat ze slecht tegen vervuiling kunnen.

Beschrijving

Herkomst

Río Yucao, Colombia; een van de riviertjes die uitmonden in de Rio Meta.

Uiterlijk

De mannen van de Apistogramma viejita kunnen een lengte bereiken van zo’n 7,5 centimeter, de vrouwen blijven met hun 6 centimeter iets kleiner. Dit is ook een van de mooiste dwergcichliden en rechtstreeks familie van de Apistogramma macmasteri, alleen de Apisto viejita heeft meer roodkleuring. Het mannetje is groter en heeft een heel mooi kleurpatroon, het vrouwtje heeft een grauwe kleur maar in de broedperiode kleurt ze helder geel met zwarte vlekken. Het mannetje heeft de zwarte vlekken ook maar deze zijn minder zichtbaar. Helaas word deze vis vrijwel nooit in de handel aangeboden, vissen onder deze naam zijn zo goed als altijd A. macmasteri.

Inrichting

Voor de Apistogramma viejita is een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter, het aquarium dicht beplanten en inrichten met kienhout en halve kokosnoten zodat er schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand met eventueel wat bladstrooisel. Let er wel op dat deze vissen slecht tegen vervuiling kunnen, dus regelmatig waterverversen en controleer de waterwaardes op nitriet, nitraat en ammonium.

Water

Temperatuur: 22-30 graden.
PH: 5,5-7,5
GH: 1-12

Voeding

Als voedsel kan klein levend voer of diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, mysis, artemia, cyclops en daphnia. Droogvoer wordt nauwelijks geaccepteerd. Van nature zijn Apistogramma detritivoor, een laagje detritus op de bodem waar ze zelf hun voedsel uit filteren is ideaal.

Karakter

Het is een vreedzame dwergcichlide die als koppel of in een harem gehouden kan worden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes, ze hebben dan allemaal een eigen territorium. Beter is in een grotere bak van minimaal 1.50m met minimaal 3 mannen met 2 keer zoveel vrouwen. Ze zijn prima te houden in een gezelschapsbak met bijvoorbeeld een schooltje Karperzalmen.

Kweek

De kweek van de Apistogramma viejita is niet zo eenvoudig, het water moet zeer zacht en zuur zijn. Ze zetten tot zo´n 100 eitjes af in een holletje, waarna het mannetje het territorium verdedigt en het vrouwtje de broedzorg heeft. Het vrouwtje zal kleine broedkuiltjes graven waarin ze het legsel verplaatst. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Erik Bakker – Aqua-specials.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum