Arapaima gigas

Arapaima gigas is de grootste echte zoetwatervis ter wereld. Hij is dus absoluut niet geschikt voor onze huiskameraquaria, alleen voor dierentuinen.

Beschrijving

Arapaima gigas

Arapaima gigas is de grootste echte zoetwatervis ter wereld. Hij is dus absoluut niet geschikt voor onze huiskameraquaria, maar alleen voor de allergrootste showaquaria. Aangezien hij zeer agressief is ten opzichte van soortgenoten is het aan te bevelen om hem in een kleiner aquarium dan 5 meter alleen te houden, vooral op latere leeftijd. Het is ook een echte rover, zodat gezelschap van kleinere vissen ook niet is aan te bevelen.

Arapaima gigas is officieel beschreven door Schinz in 1822.

Je kunt de Arapaima gigas in het wild soms ook horen. Ze ademen niet alleen onder water maar komen ook geregeld boven water om een teug lucht te halen. Dit doen ze zo luidruchtig dat dit over een grote afstand is te horen.

Synoniemen: Sudis gigas, Arapaema gigas, Sudis pirarucu, Vastres cuvieri, Vastres arapaima, Vastres agassizii, Vastres mapae.

Herkomst

Afkomstig uit Zuid Amerika; Je kunt ze vinden in de Amazone in Brazilië.

Dieet

Als voedsel moet krachtig levend voer worden gegeven in de vorm van vis e.d.

Kweek van de Arapaima gigas

De kweek in het aquarium is niet mogelijk, gezien de grootte van het aquarium dat benodigd is. In het wild leggen ze de eieren in een nest in het zand. Hiervoor graven ze een broedkuil van zo’n 15 centimeter diepte en 50 centimeter doorsnee. De ouders bewaken de eieren en jongen.

Extra info

De Arapaima gigas is inmiddels een bedreigde diersoort geworden. Er wordt veelvuldig op gevist waardoor de aantallen vissen sterk zijn afgenomen.

Video

Auteurs

Jan Bukkems – Aquavisie
John de Lange

Copyright foto’s

Hung You Chen

Bronnen

Fishbase.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Karakter

Broedgedrag

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Arapaima gigas” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *