Ariopsis seemanni – Mini Haai

Ariopsis seemanni of Mini Haai wordt vaak in de winkel aangeboden als klein schattig diertje. Ze worden al snel groot (tot 40cm) en hebben brakwater nodig!

Beschrijving

Ariopsis seemanni – Mini Haai

Ariopsis seemanni is in 1864 voor het eerst beschreven door Albert Günther.  In het Nederlands worden ze ook wel Mini Haai, Colombiaanse Zoetwaterhaai of Zwarte Grondhaai genoemd.

Deze soort heeft al heel wat wetenschappelijke namen gekend. De bekendste hiervan zijn Arius seemanni en Arius jordani. Deze naam is veelal in boeken maar ook op internet nog veelvuldig terug te vinden.

Beschrijving

Deze actieve meerval wordt om een aantal redenen Mini Haai genoemd. Ze hebben dezelfde zilver grijze kleur als haaien. De vinnen zijn net als bij sommige haaien soorten ook nog eens zwart. Het is een erg actieve meerval die sierlijk door het water glijdt.

Ariopsis seemanni - Mini Haai - Close up
Ariopsis seemanni – Mini Haai – Close up

Aan de neus van de Mini Haai zie je twee grote baarddraden. Onder de mond bevinden zich nog eens vier baarddraden. Deze gebruiken ze om te zoeken naar voedsel.

Met een juiste verzorging bereikt de Mini Haai een totale lengte van zo’n 40 centimeter. Het wordt dus een flinke meerval. Het verschil tussen man en vrouw is heel moeilijk te zien. Bij volwassen dieren is de vrouw wat dikker gebouwd dan de man.

Biotoop

Het leefgebied van Ariopsis seemanni ligt in Midden Amerika en het uiterste noorden van Zuid Amerika. Ze leven langs de kusten van Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Mexico, Nicaragua, Panama en Peru.

Ze bewonen doorgaans de brakwater overgangszone van de rivieren die uitmonden in de Stille Oceaan. Ze zijn goed bestand tegen puur zeewater, hierdoor zijn ze in staat om langs de kust te migreren naar andere rivieren. Zoetwater is echter een ander verhaal. Volwassen dieren trekken soms vele kilometers de rivier op maar keren al snel weer terug naar het brakwater.

Dieet

Het dieet van de Mini Haai bestaat voornamelijk uit kleine visjes, vlokreeftjes, krabbetjes, garnalen, andere ongewervelden en insecten.

In het aquarium kun je de jonge dieren voeren met levendvoer zoals muggenlarf, tubifex en ander levend voer. Veelal eten ze (nog) geen droogvoer zoals vlokken of granulaat. Ze moeten echt aan dit voer wennen voordat ze het willen eten. Volwassen dieren eten ook groter levend of diepvries voer. Denk dan aan aardwormen, mosselen, garnalen en granulaat of tabletten die naar de bodem zinken.

Het Aquarium

Jonge Mini Haaien zijn in de winkel te koop als zoetwater vissen en aangeprezen als Mini haai voor het zoetwater aquarium. Dit kan tijdelijk maar op termijn moet deze soort echt in brakwater gehouden worden. Het is dus een soort die voor veel liefhebbers niet geschikt is.

De jonge dieren groeien op in zoet water maar naarmate ze ouder worden hebben ze meer zout in het aquarium nodig. Volwassen dieren leven in brak en volledig zeewater. In het normale zoetwater aquarium worden ze dan ook niet oud. Tel daar bij op dat ze een volwassen totale lengte van zo’n 40 centimeter kunnen halen, in een school gehouden zouden moeten worden en je begrijpt dat deze soort een groot speciaal aquarium nodig heeft.

De minimale afmeting voor het aquarium is zo’n 250 centimeter lengte. Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Plaats in het aquarium wat hout om het natuurlijke biotoop na te bootsen. Dit kunnen mangrove wortels zijn maar ook bijvoorbeeld takken van de beuk, zolang je de bast maar verwijderd.

De meeste planten overleven het brakwater niet. Die worden in een brakwater aquarium dan ook niet veel gehouden.

(Brak)waterwaardes

Als de vissen wat groter worden, vanaf zo’n 10 centimeter hebben ze zout in het water nodig. Voer het zoutgehalte op tot zo’n 1.005. Volwassen dieren zijn zelfs bestand tegen nog hogere zoutgehaltes.

Doordat de vissen voorkomen langs de kusten is het water altijd in beweging. Een goede beluchting van het water wordt door de Ariopsis seemanni zeker gewaardeerd.

De temperatuur van het water houdt je het best tussen de 22 en 26 graden Celsius. De pH tussen de 7 en 8.5 en de hardheid tussen de GH 10 en 30. Door het toevoegen van zout aan het water neemt vanzelf ook de hardheid toe.

Ariopsis seemanni - Mini Haai
Ariopsis seemanni – Mini Haai

Kweek van de Ariopsis seemanni – Mini Haai

Over de kweek van de Mini Haai in het aquarium heb ik niets kunnen vinden. In het wild zwemmen de ouders naar zee toe om te paren. Dit maakt het kweken in gevangenschap vrijwel onmogelijk.

Tijdens het paren neemt de man de eieren in de bek om uit te broeden. Hij zwemt met de eieren in zijn bek naar zoetwater. Daar laat hij de uitgekomen jongen los om op te groeien. De vader zwemt daarna terug naar het brak- of zeewater gebied.

Waarschuwing!

Pas goed op als je de Mini Haai uit het aquarium haalt. De eerste vinstraal van de rugvin is voorzien van gifklieren. Deze harde vinstraal fungeert als verdedigingswapen en lijkt meer op een stekel. Als je huid wordt doorboort injecteert de stekel wat gif. De huid zwelt op en de pijn neemt al snel hevige vormen aan. Je kunt het gif neutraliseren door je hand in heel heet water te houden, zo heet als dat je kunt verdragen. Neem ook direct contact op met de huisarts voor verdere behandeling.

Video

Auteurs

Jan Bukkems – Aquavisie
John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , , , , , , , , , ,

Nederlandse Namen

, ,

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Verzorging

Herkomst

,

Landen

, , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ariopsis seemanni – Mini Haai” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *