Arnoldichthys spilopterus – Roodoog Kongozalm

Arnoldichthys spilopterus zijn zeer fraaie en snelle zwemmers deze zalmen. Dit is wel één van de mooiste Afrikaanse Kongozalmen. In het Nederlands worden ze wel Roodoog Kongozalm genoemd.

Beschrijving

Arnoldichthys spilopterus – Roodoog Kongozalm

Arnoldichthys spilopterus zijn zeer fraaie en snelle zwemmers deze zalmen. Dit is wel één van de mooiste Afrikaanse Kongozalmen. In het Nederlands worden ze wel Roodoogkongozalmen genoemd. Ze verlangen een ruim aquarium, omdat ze vrij groot kunnen worden, namelijk 10 cm.

Arnoldichthys spilopterus komt uit West-Afrika uit het gebied van de Nigerdelta tot in Lagos. Het is een vis die zich ophoudt in de middenzone van het aquarium.

Synoniem: Petersius spilopterus

Voeding

Ook moet U zorgen voor goed voedsel, zoals bijvoorbeeld muggelarven, watervlooien en tubifex. Ook insecten zoals vliegen, kevertjes en watertorren worden graag verorberd evenals meelwormen, kleine regenwormen en dergelijke. Tevens wordt plantaardige kost op prijs gesteld; af en toe een blad sla. Zo’n slablad binden we aan een steentje en laten het dan naar de bodem van het aquarium zinken.

Het Aquarium

In het aquarium moet voor de Arnoldichthys spilopterus beslist een flinke zwemruimte zijn, een donkere bodem en een goed werkend filter, zo mogelijk een lichte waterstroming en wat zon. Het zijn uitgesproken scholenvissen; we moeten tenminste 6 á 8 exemplaren bij elkaar houden. Ze komen het mooist op kleur in zacht, licht zuur water en een temperatuur van ca. 24 – 27 °C. Filteren over turf helpt zeker bij het op kleur krijgen en gezond houden.

Kweek

De kweek van de Roodoog Kongozalm is erg moeilijk. Paarvorming speelt een belangrijke rol en is het beste te proberen met een scholenparing en een ruime kweekbak met vers, zacht en zuur water. Vooral voor de kweek niet te jonge vissen nemen. De volwassen Roodoog Kongozalmen rijkelijk met insecten voeren, gebeurt dit niet dan zetten de vrouwtjes nauwelijks kuit aan. De kweekbak moet ook op een rustige plaats staan en het verdient aanbeveling te zorgen voor diffuus licht.

Tot 1000 eieren worden afgezet en bevrucht. Het is verstandig hierna de ouders te verwijderen. De jongen komen na 30-35 uur uit en kunnen worden grootgebracht met fijn stofvoer en na twee weken met Artemia-naupliën, fijn droogvoer etc. De jongen groeien snel.

Bij een eventuele kweek wens ik U veel succes, het is niet eenvoudig, maar het proberen zeer zeker waard.

Video

Auteurs

Peter Bus – AV Pronkjuweel
Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

CK Yeo

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Arnoldichthys spilopterus – Roodoog Kongozalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *