Astatheros rhytisma

De Astatheros rhytisma is een mysterieus geval. De vis komt nml. in de Rio Sixaola (de grensrivier tussen Panama en Costa Rica) sympatrisch voor met de sterk verwante Astatheros alfari.

Etymologie

“Rhytisma” refereert aan de grote oogvormige vlekken op de flanken.

Beschrijving

De Astatheros rhytisma is een mysterieus geval. De vis komt nml. in de Rio Sixaola (de grensrivier tussen Panama en Costa Rica) sympatrisch voor met de sterk verwante Astatheros alfari. Waarom de vissen niet kruisen weet niemand. Blijkbaar liggen de niches zodanig ver uit elkaar dat de dieren in de natuur niet hybridiseren. Hier ligt dus nog ‘n mooi stukje onderzoek te wachten. Haast lijkt echter geboden want alhoewel Astatheros rhytisma in de IUCN- lijst nog vermeld staat als “least concern” bereiken ons ook berichten dat de soort op de rand van uitsterven staat (Don Conkel 2009). Of zijn het soms vangst-restricties waar de vangers van Don Conkel mee te maken krijgen (zie verspreiding)?. Hoe het ook zij, de kans dat de soort op de importlijsten van Europa blijft staan neemt met het jaar af. Overigens wijkt de Astatheros alfari uit de Rio Sixaola ook af van de algemene vorm. Het lijkt er dus sterk op dat Astatheros alfari zich in de Rio Sixaola opgesplitst heeft in twee soorten waarbij Astatheros alfari op dit moment het algemeenst is.

Astatheros rhytisma onderscheid zich van deze laatste voornamelijk door een grote donkere vlek op de flanken, begrenst door lichte verticale banden (‘n kenmerk dat in aanleg al voorkomt bij Astatheros alfari maar bij Astatheros rytisma geprononceerder tot uiting komt). Lange horizontale lijnen vanuit de flanken groeperen zich in blauw-groene vlekjes en korte lijntjes in een onregelmatig patroon rond de ogen. Astatheros rhytisma behoort tot de mooiste Astatherossen.

Herkomst

Panama, Costa Rica.

Verspreiding

Het Sixaola-stroomgebied beslaat 2890 vierkante kilometer en strekt zich uit van de Caribische kust naar de bergachtige regio’s van Talamanca in Costa Rica en Centraal Panama. Het gebied bevat een van de laatste grote stukken ongerepte bossen in Midden-Amerika, alsmede ecosystemen langs de kust zoals wetlands en mangroven. De thuisbasis van verschillende inheemse en Afro-afkomstige groepen. Het gebied heeft onlangs een flinke financiële donatie mogen ontvangen. Panama en Costa Rica worden hierbij uitgedaagd zich samen in te spannen om het gebied voor de toekomst op duurzame wijze te beheren. Behalve in genetische diversiteit scoort het bekken ook hoog in armoede.

Gedrag

Astatheros rhytisma is een bentopelagische Cichlide die middelmatige tot snel stromende rivieren prefereert tussen de 40 en 60 meter boven zeeniveau.

Voedsel

Omnivore zandzifter die zijn voedsel van voornamelijk dierlijke oorsprong uit de bodem zeeft.

Kweek

Gezien de beperkte verkrijgbaarheid aanbevelingswaardig, maar weinig over bekent. Waarschijnlijk als andere Astatherossen.

Aquarium

De vis is in aquaria ronduit gevoelig gebleken. Er zijn in het verleden importen geweest waarbij alle Astatheros rhytisma’s het loodje legden terwijl andere soorten uit dezelfde zending de reis probleemloos doorstonden. De dieren kunnen het best groepsgewijs in ruime bakken met een krachtige filterinstalatie gehouden worden. Vaak water verversen. Bij stip (Ichthophthirius) meteen medicatie toepassen. Water middelhard tot hard. Temperatuur 24-26C.

Referentie

López S. 1983. A new species of cichlid fish, Cichlasoma rhytisma from the Rio Sixaola drainage, Costa Rica. Universidad de Costa Rica, Rev. Biol. Trop. 31 (1) : p 133-132.

Literatuur

Bussing, W.A., 1998. Freshwater fishes of Costa Rica. 2nd Ed. San José Costa Rica: Editorial de la Universidad de Costa Rica. P. 468.

Bron: NVC

 

Auteur

Rene Beerlink

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Astatheros rhytisma” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *