Astropecten polyacanthus

Astropecten polyacanthus is een zandzevende zeester wordt maximaal zo’n 20 centimeter breed. Ze hebben een donker paarse tot bruine bovenkant.

Categorieën: ,

Astropecten polyacanthus

Astropecten polyacanthus is in 1842 officieel beschreven door Müller en Troschel. De soortnaam polyacanthus is afkomstig uit het Latijn en betekend “Veel Doorns”.

Ze maken onderdeel uit van de familie Astropectinidae. Deze familie kent zo’n 26 geslachten en 239 soorten. Ze leven allen op de zeebodem en begraven zichzelf onder het zand of modder.

Beschrijving

Deze zandzevende zeester wordt maximaal zo’n 20 centimeter breed. Ze hebben een donker paarse tot bruine bovenkant en een creme tot diep oranje onderzijde. Langs de randen van de vijf armen loopt een rij scherpe stekels.

Het grootste deel van de dag bevinden ze zich in het substraat. Het zijn namelijk nachtdieren die in het donker op zoek gaan naar wat eetbaars.

Biotoop

Je kunt de Astropecten polyacanthus vinden in de ondiepe, modderige of zanderige wateren. Ze kennen een zeer groot verspreidingsgebied. Ze komen voor langs de kust van Afrika, de Rode Zee, Indische Oceaan, van Japan tot vrijwel rond Australië en richting Hawaii.

Dieet

Deze zeester voedt zich met detritus, slakken en tweekleppigen. Deze worden in hun geheel doorgeslikt en verteerd.

Het Aquarium

Je kunt deze zandzevende zeester in een rif aquarium plaatsen. Hij zal zich gedurende de dag verbergen in de bodem en in het donker tevoorschijn komen om wat eetbaars te zoeken. Plaats ze alleen in een ingedraaid aquarium waar voldoende voedsel en detritus aanwezig is om te voorkomen dat ze verhongeren.

Bijzonderheid

Deze zeester kan het neurologische gif tetrodotoxin bevatten.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John Turnbull – CC BY – NC-SA 2.0

Bronnen

Australianmuseum.net.au
Sealifebase.org
Wikipedia.org

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Ecosysteem

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Astropecten polyacanthus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *