Atypichthys latus

Atypichthys latus kan een maximale lengte bereiken van zo’n 30 centimeter. Het aquarium moet dan ook minimaal 3.000 liter groot zijn.

Atypichthys latus

Atypichthys latus is in 1916 beschreven door McCulloch & Waite. De geslachtsnaam Atypichthys is op te breken in twee oud Griekse woorden. Atypus betekent ‘volgt de regels niet’ en ichthys betekent vis.

Ze behoren tot de familie Kyphosidae ofwel de Loodsbaarzen.

Beschrijving

De maximale lengte van Atypichthys latus is zo’n 30 centimeter maar veel volwassen dieren worden niet groter dan zo’n 20 centimeter.

Over het hele lichaam én de kop lopen afwisselend zwarte/donker bruine horizontale strepen die worden afgewisseld door creme kleurige strepen. Deze strepen lopen niet volledig door in de anaalvin. Bij een sterk gelijkende soort, Microcanthus strigatus, lopen ze wel door in de anaalvin. De vinnen zijn verder geel.

Herkomst

Je kunt Atypichthys latus vinden langs de zuidkust van Australië tot aan de noordelijke eilanden van Nieuw Zeeland. Ze bewonen daar de rotsige kusten vanaf het wateroppervlak tot zo’n 60 meter diepte.

Dieet

Deze carnivoor heeft het liefst levend of diepvries voer. Denk daarbij aan ongewervelden, Krill, Mysis, garnalen, Zooplankton etc.

Het aquarium

Door zijn grootte heeft Atypichthys latus een flink aquarium nodig. Minimaal 3.000 liter maar meer is aan te bevelen. Deze soort is niet geschikt voor beginners.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John Turnbull – CC BY – NC-SA 2.0

Referenties

Fishbase
Reeflifesurvey.com
Australian.museum

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Minimale inhoud in liter

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Atypichthys latus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *