Aulonocara stuartgranti

Volwassen mannetjes hebben op een aantal locaties een prachtig koningsblauwe grondkleur en een rode schoudervlek, die tot onder de negende rugvinstraal kan reiken.

Beschrijving

Eerstbeschrijving

“Mergus Aquarien Atlas, Band II” op pp. 836-846.

Handelsbenamin

Aulonocara ‘Red Flush’

Verspreiding

Endemische soort van het Malawimeer. De soort wordt aangetroffen in de overgangszone, daar waar de rotskust overgaat in een zandige bedding op een diepte tussen 5 en 10 m. Lokale kleurvarianten zijn zowel langs de oost- als de westkust terug te vinden.

Grootte

In de natuur worden de mannetjes ongeveer 10 cm en blijven de wijfjes iets kleiner. Aquarium-exemplaren worden echter een stuk groter.

Lichaamsvorm

Redelijk gestrekt lichaam, zijdelings afgeplat. De muil is vooruitstaand en voorzien van een buitenste rij puntige, omgebogen tanden om insectachtige prooien te grijpen, gevolgd door rijen conische tanden om de prooi vast te houden. De eerder grote ogen zijn ook bij aanverwante soorten terug te vinden.

Kleur en tekening

Wijfjes en jonge dieren zijn, zoals bij de meeste Aulonocara-soorten bruingrijs van kleur met 8 tot 9 donkere dwarsbanden op de flanken. Volwassen mannetjes hebben op een aantal locaties een prachtig koningsblauwe grondkleur en een rode schoudervlek, die tot onder de negende rugvinstraal kan reiken.

Geslachtsonderscheid

Bij volwassen dieren eenvoudig vast te stellen (zie “Kleur en tekening”).

Kweek

Maternale muilbroeder.

Water

Bij voorkeur met waarden die de natuurlijke omstandigheden benaderen: een pH boven de 7,5, een totale hardheid van ongeveer 4 DH, een geleidbaarheid rond de 200 µS, bij een temperatuur van 25°-28° C.

Voeding

In de natuur neemt deze “pikker” vnl. insecten, schaaldiertjes en kleine weekdieren. Met de redelijk spitse snuit haalt hij deze uit het zand vandaan. In gevangenschap stelt de voeding weinig problemen.

Aquariuminrichting

Liefst enkele holen en overschaduwde plaatsen in het aquarium voorzien. Op de bodem moet zand worden gebruikt.

Video

Auteur

Walter Deproost

Copyright foto’s

Walter Deproost

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Aulonocara stuartgranti” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *