Australoheros facetus

De Australoheros facetus kan zeer groot worden. De mannen kunnen een lengte bereiken van 70 centimeter. De vrouwen blijven veel kleiner.

Beschrijving

Australoheros facetus

De Australoheros facetus kan een lengte bereiken van maximaal zo’n 25 centimeter maar in het aquarium blijven ze doorgaans iets kleiner. Ze worden dan in totaal zo’n 20 a 22 centimeter lang. Ze hebben zwarte dwarsbanden over hun lichaam, de ogen zijn roodomrand. De Engelse naam van deze vis is Chameleon Cichlid.

De Cichlasoma facetus dient als koppel te worden gehouden, tijdens de paartijd kunnen ze zeer agressief worden tegenover andere soorten, het zijn territoriumvormers.

Synoniemen: Cichlasoma facetum,  Chromis facetus, Chromys oblonga, Herichthys facetum, Heros acaroides, Heros autochthon, Heros jenynsii

Herkomst

Zuid Amerika; Ze komen voor in Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal twee meter. De bak inrichten met stenen en kienhout zodat er genoeg schuilplaatsen ontstaan. Het gebruik van planten is niet aan te raden want die worden niet met rust gelaten, er wordt namelijk stevig in de bodem gewoeld die uiteraard uit zand moet bestaan. Regelmatig het water verversen is noodzakelijk.

Water:
Temperatuur: 27-30 graden.
PH: 6,5-7
GH: 8-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Dieet

Als voedsel moet krachtig levend voer gegeven worden zoals garnalen, mosselen en koolvis, ook diepvriesvoer en droogvoer wordt wel geaccepteerd.

Kweek van de Australoheros facetus

De kweek van de Australoheros facetus is vrij eenvoudig, er worden zo´n 300 tot 1000 eitjes afgezet en bevrucht op een schoongepoetste platte steen. Als de eitjes uitkomen worden de jongen ondergebracht in een broedkuil. Beide ouders hebben broedzorg, de jongen worden goed bewaakt en verzorgd, dit kan zo´n 6 tot 8 weken duren. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Australoheros facetus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *