Balistoides conspicillum – Luipaard Trekkersvis

Balistoides conspicillum – Luipaard trekkersvis kan uitgroeien tot een lengte van zo’n 50 centimeter. Ze hebben dan ook een heel groot aquarium nodig.

Balistoides conspicillum – Luipaard Trekkersvis

De Luipaard Trekkersvis of Balistoides conspicillum zijn ingedeeld in de familie Balistidae. De Luipaard Trekkersvis bewoont de ondiepe tot middeldiepe wateren van ongeveer een meter tot 85 meter diepte. Ze bewonen daar de koraalriffen zover zuidelijk als Zuid Afrika door de Indische Oceaan tot zo ver noordelijk als de kusten van Japan in de Stille Oceaan.

De engelse benaming Clown Triggerfish verwijst naar de nogal exotische lichaamsvorm en onderscheidende kleuren. Deze vissen hebben een plat, sterk rond gevormd lichaam wat ze het uiterlijk geeft van een clown die gekleed gaat in een hula hoop. Ze hebben een veelkleurige waaiervormige staart, een onderlichaam met grote witte stippen op een rode ondergrond en een kleurrijk gebied rond hun bek, meestal in het geel, wat er voor zorgt dat ze er uitzien alsof ze overdreven veel lippenstift dragen, net als clowns. Ze hebben stekels op hun voorste rugvin, de beweging daarvan lijkt op het overhalen van een trekker, Vandaar de naam Trekkervis. Deze stekels staan rechtop wanneer de vis zich bedreigd voelt waardoor het voor roofdieren moeilijker is om hem door te slikken.

Wat wel en niet te doen bij het houden van Balistoides conspicillum

De Luipaard Trekkersvis kan uitgroeien tot een lengte van zo’n 50 centimeter. Ze hebben een heel groot aquarium nodig. Het is een zeer agressieve soort en zou alleen samen moeten worden gehouden met vissen van gelijke grootte en agressie niveau. Ze vallen hun mede aquarium genoten vaak aan en doden ze. Er zijn verhalen bekend van onwetende aquarianen die deze soort als jong dier hebben gekocht als aanvulling op hun gemengde aquarium. De jongen leefden vreedzaam samen met de wat vriendelijkere mede bewoners voor een lange tijd, zelfs jaren lang, totdat de trekkervis besloot dat hij groot genoeg was om zijn eigen domein te claimen waarna hij zich als serie moordenaar door de bak trok totdat al het leven in het aquarium dood was. Ze zijn extreem territoriaal. Probeer nooit twee mannen in hetzelfde aquarium te houden. Een man en een vrouw kunnen samen worden gehouden maar alleen als ze beiden vinden dat ze bij elkaar passen. Ze zijn niet geschikt voor een rif aquarium. Met enige regelmaat graven ze in het koraal. In het wild bestaat hun dieet voornamelijk uit schaaldieren met een harde schaal. Ze eten graag de bodem bewonende dieren die in een typisch rif aquarium worden gehouden. Het is zeer aan te bevelen ze alleen te houden in een soort aquarium. Door hun forse grootte produceren ze veel afval. Je hebt daarom een zeer goed filter systeem nodig. Toch zal je alsnog vaak water moeten verversen.

Dit is een zeer taaie soort die zich makkelijk aanpast. Dit is een van de makkelijkst te houden en gezond te houden zeewater vissoorten. Ze worden zeer gewaardeerd door aquarianen door hun ongewone vorm en unieke kleuren ondanks hun hoge prijskaartje. Serieuze zeewater liefhebbers met meerdere aquaria wijzen de balistoides conspicillum vaak aan als bekroning op hun hobby. Ze kunnen meer dan 10 jaar oud worden dus je kunt ze lang genoeg aanwijzen aan de bewonderaars.

Voeding

Het zijn geen kieskeurige eters. Ze eten vrijwel alle visproducten die zijn bedoeld voor zeewater carnivoren. Maar hun absolute favoriete voer zijn toch wel schaaldieren in een harde schil zoals verse garnaal in een schelp. Ze kunnen zelfs worden getraind om uit je hand te komen eten. Wees daar wel voorzichtig mee. Trekkervissen hebben erg scherpe tanden en er is bekend dat ze de hand kunnen bijten die ze voert. Ze kunnen ook communiceren. Ze maken een geluid wat lijkt op het gegrom van een varken wat wordt gestoord of boos is.

Het Aquarium

Deze vissen geven de voorkeur aan een goed verlicht aquarium met een grot waarin ze ‘s nachts kunnen schuilen. Als je besluit dat je er echt een moet hebben koop dan niet een heel jong dier, zelfs niet als de prijs je in de verleiding brengt. Baby trekkervissen kosten een fractie van de prijs van een halfwas dier. Ze hebben echter ook een veel hoger sterfte cijfer.
Temperatuur 72 – 78 – ph 8.1 -8.4 zout 1.020 – 1.025; minimale aquarium inhoud: 1500 liter.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Hristo Hristov
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Verzorging

Minimale inhoud in liter

Reefsafe

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Balistoides conspicillum – Luipaard Trekkersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *