Barbodes lateristriga

Barbodes lateristriga is te herkennen aan de kruisvormige tekening op het lichaam. Het is een robuuste soort die tot wel 16 cm kan groeien

Beschrijving

Barbodes lateristriga

Barbodes lateristriga komt voor in diverse watertypen voor in Indonesië, Maleisië, Thailand en de eilanden in de Zuid-Chinese Zee.  De soort wordt gevonden in zowel helder water stromen in het oerwoud als moerasgebieden en zwartwater beken met een PH waarde tot wel 3,5. Met name iets diepere en kalmere plekken in het water zijn populair. Oudere dieren zoeken over het algemeen groter en dieper water op.

Barbodes lateristriga is een robuuste soort die tot wel 13-15 cm groot wordt. De soort is makkelijk te herkennen aan het kruispatroon dat over het lichaam loopt. Desondanks bestaat er in dat patroon grote regionale verschillen.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 100 centimeter. Er worden weinig eisen gesteld aan de aquarium-inrichting. Veel beplante stukken en schaduw zijn aan te raden, net als plekken met gedimd licht.

Water

Temperatuur: 20-28 graden

PH: 6-7,5

Voeding

Deze vissen lusten zowel, zwarte, rode als witte muggenlarven, watervlooien, cyclops en artemia. Ook af en toe kleine stukjes groenvoer en droogvoer mag gegeven worden, dus zowat alle kleine voersoorten.  Desmopuntius johorensis is een echte alleseters maar ze hebben de voorkeur voor klein levend voer.

Karakter

Barbodes lateristriga heeft redelijk wat zwemruimte nodig en dient in een groep van minimaal 6-8 dieren gehouden te worden. Het beste kan deze soort niet gehouden worden met timide vissen of trage eters. Tussen de mannen ontstaat een rangorde, die continu herbevestigd wordt. Dit gaat nooit gepaard met serieuze verwondingen of jachtpartijen. Naarmate de dieren volwassen worden onderhouden ze steeds meer in territorium. In een aquarium dat niet groot genoeg is betekent dat dat al snel dat iedere man een hoek van het aquarium bemachtigd en daar alleen voor het eten uitkomt.

Kweek van de Barbodes aurotaeniatus

Vrijlegger, zonder broedzorg. De kweek van  Barbodes lateristriga is niet zo makkelijk, hiervoor is een kweekkoppel nodig in een aparte kweekbak. Zorg dat het koppel goed doorvoedt is. De kweekbak inrichten met fijnbladerige planten zoals Javamos en Cabomba. Het water moet heel zacht en zuur zijn, dus over turf filteren, de temperatuur mag langzaam een paar graden hoger gezet worden naar 27-28 graden. Na de ei afzetting de ouders uitvangen om te voorkomen dat de eitjes opgegeten worden. De jongen opkweken met artemia, watervlooien, cyclops en stofvoer, voer ze meerdere malen per dag kleine beetjes, dit bevordert de groei van de jongen. Regelmatig een deel water verversen.

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Barbodes lateristriga” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *