Baryancistrus xanthellus – Golden Nugget

Baryancistrus xanthellus of Golden Nugget of L018  / L085 / L0177 is een van de mooiste algeneters die er zijn. Een donker bijna zwart lichaam met gouden vlekken!

Beschrijving

Baryancistrus xanthellus – Golden Nugget

Baryancistrus xanthellus is in 2011 officieel beschreven door Rapp Py-Daniel, Zuanon & R. R. de Oliveira.

Voordat hij werd beschreven heeft de soort een tijdelijk L-nummer gekregen. Na het beschrijven vervalt eigenlijk het L-nummer maar veel websites en winkels blijven toch de nummers gebruiken.

De Golden Nugget wordt onderverdeeld in 3 verschillende L-nummers allen afkomstig uit de Rio Xingu en Rio Iriri in de tropische regenwouden van Brazilië:

  • De L018 heeft middelgrote gele vlekken en komt uit de Rio Xingu
  • De L081 heeft kleine gele vlekken en komt uit de Rio Xingu – !!!Deze variant is NIET meegenomen in het onderzoek. Het kan zijn dat later blijkt dat het alsnog een Baryancistrus xanthellus is, maar vooralsnog blijft deze variant zijn L-nummer houden.!!!
  • De L085 werd aanvankelijk aangezien voor een aparte soort maar bij nader onderzoek bleek het gewoon om een volwassen exemplaar te zijn gegaan van een L018
  • De L0177 heeft grote gele vlekken en komt uit de Rio Iriri

Beschrijving

De Golden Nugget wordt op sommige sites omschreven als algeneter maar dit is niet geheel juist. Met zijn zuigbek die bezaaid is met kleine tandjes, schraapt hij door de aufwuchs. Deze aufwuchs bestaat niet alleen uit een laagje algen maar bevat ook schaaldiertjes, kleine insecten, insecten eieren, insecten larven, plankton en zoetwatersponsjes. Tegelijk met de aufwuchs krijgt de Golden Nugget ook wat houtschraapsel mee naar binnen. In het aquarium moet hij dan ook afwisselend gevoerd worden, voornamelijk groenvoer met af en toe diepvriesvoer. Ook mag kienhout niet ontbreken. De houtvezels houden zijn spijsvertering op gang.

Golden Nuggets laten andere soorten doorgaans geheel met rust en zijn dan ook geschikt voor een gezelschaps aquarium. Hou er echter wel rekening mee dat het nachtdieren zijn. Je kunt ze dan ook het beste wat bijvoeren als de lichten uit zijn. Zolang het licht is komen ze namelijk niet of nauwelijks uit hun schuilplaats. Doorgaans kiezen ze de donkere kant van een stuk hout als verblijf. Om deze vis toch te kunnen zien heb ik in mijn aquarium het hout omgedraaid zodra hij een vaste plek had uitgekozen.

Onderling kunnen deze Baryancistrus overigens zeer agressief zijn. In een te klein aquarium zelfs tot de dood erop volgt. Alleen in een groot aquarium met een overvloed aan schuilplaatsen zijn er meerdere exemplaren te houden.

De kweek van de Baryancistrus xanthellus – Golden Nugget

De kweek van deze soort is jarenlang problematisch geweest. Verschillende watersamenstellingen en temperaturen gaven geen succesvolle herhaalde kweken. De sleutel tot het succesvol kweken lijkt te liggen in de stroming. Richt de uitlaat van het filter op de ingang van de kweekgrot en de kans dat ze tot kweken overgaan wordt zeer groot, uiteraard moeten temperaturen en waterwaardes wel in de goede richting komen.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Gert Jan van Beek
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Baryancistrus xanthellus – Golden Nugget” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *