Beschrijving

Betta edithae

Betta edithae is vernoemd naar Edith Korthaus wie, samen met Dr. Foersch, de soort ving. Ze zijn beschreven in 1984 door Vierke.

Terra typica.
Barito Delta bij
Bandjarmasin; Borneo.

Lokaties.
Bangka Island; Indonesië.
Kalimantan; Indonesië.
Het laaggelegen gedeelte van
Mentaya, uitmondend stroompje
in Sungai Sepatah; Borneo.
Sungai Mandor; Borneo.
Sungai Keniyatan; Borneo.
Pulau Bintan; Sumatra.

Totale lengte.
82 mm (TL)

Houden van Betta edithae

Het betreft hier een gemakkelijke soort om te houden. In gezelschap van andere soorten voelen ze zich prima op hun gemak. De bak moet niet al te klein zijn, 90 cm in lengte is ideaal, en moet een goede beplanting hebben. Een donkere achterwand en bodem is ook graag gewild. Verlegen en agressief is Betta edithae ook niet, het laatste hooguit iets voor, tijdens en na de voortplanting. De waterwaarden spelen niet zo’n belangerijke rol maar om Betta edithae op haar mooist mee te maken is toch aan te raden de waarden van het natuurlijke biotoop aan te houden. pH 5 – 7.5, dH 20, 24° – 28°C.

Voortplanting van Betta edithae

Deze soort is een muilbroeder die zich zelfs voortplant in het gezelschap van andere soorten. Een bak als beschreven voldoet prima. De voortplanting verloopt zoals die van Betta picta en Betta simplex. Het aantal eitjes varieert tussen de 130 en 150 die het mannetje in de muil neemt. Na de afzetting is het aan te raden het mannetje een eigen bak te geven. Ook moet het mannetje niet gevoerd worden tot de jongen vrijzwemmen. Na 10 – 11 dagen laat het mannetje de jongen los en zwemmen ze vrij. Dan is het raadzaam om ook het mannetje te verwijderen en de jongen alleen te laten. Na 2 tot 3 maanden bereiken ze de 25 mm en beginnen al op de ouders te lijken.

Auteur

Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen
Gepubliceerd in overleg met het bestuur

Copyright foto’s

Choy Heng Wah

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta edithae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *