Betta foerschi

Betta foerschi is een Goerami die je het beste in een harem kunt houden van één man en twee vrouwen. Ze laten zich vrij eenvoudig nakweken.

Beschrijving

Betta foerschi

Betta foerschi is in 1978 beschreven door Vierke. De soortnaam foerschi is een verwijzing naar Dr. Walter Foersch.

Herkomst

Het type exemplaar is gevangen bij Mentaya; 250 km Noordwest van Benjarmasin; Borneo.

Lengte

Verwachte lengte ca 70 mm TL; in ieder geval even groot als van Betta mandor en Betta strohi.

Houden van Betta foerschi

Een aquarium met een afmeting van 60 cm is genoeg voor een mannetje met twee vrouwtjes. Meer mannetjes bij elkaar is echter niet raadzaam omdat zij venijnig kunnen vechten. Een dichte beplanting is een must.

In het wild komen zijn voor in bebost gebied waar zij leven in donkergekleurd water; zwartwater biotopen dus. De pH ligt vrij laag: beneden de 4.8 met een vrijwel onmeetbare hardheid,.. De gemeten watertemperatuur ligt erg hoog: tussen de 27°-30° Celsius. Het is echter met klem aan te raden deze in gevangenschap tussen de 23° en 26° Celsius te houden: dat zal de levensduur van Betta foerschi zeker ten goede komen.

Qua voer een niet al te moeilijke soort zolang het maar diepvries en levend voer betreft. Volwassen Artemia en alle soorten muggenlarven worden meer dan geaccepteerd, en experimenteren met andere voersoorten van vergelijkbare grootte is altijd de moeite waard: bijvoorbeeld Cyclops en Daphnia, wat kleinere Mysis etc.

Voortplanting van Betta foerschi

Muilbroeders die niet moeilijk na te kweken zijn. Ze zetten af vlak boven de bodem. Tijdens de omstrengeling zinken beide dieren naar bodem, waarna de man uit de omstrengeling zwemt en begint met het verzamelen van de eieren. Als de vrouw ‘bijkomt’ van haar rigide stand helpt zij zoeken naar eventuele overgebleven eieren op de bodem. Vervolgens zwemt zij omhoog en spuugt de eieren uit in een opwaartse richting. Mocht de man niet op dezelfde hoogte zijn, dan neemt zij ze weer terug in haar bek om het nog eens te proberen, net zolang tot de man ze heeft overgenomen. Verwar dit niet met het bekende balspel; dat gaat heel anders.

Na het paren trekt de man zich terug onder het oppervlak, het liefst op een donkere plek tussen de planten. Na tien dagen laat de man de jongen los en zij kunnen direct Artemia nauplii eten.

Auteur

Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen
Gepubliceerd in overleg met het bestuur

Copyright foto’s

H. Linke
Gepubliceerd in overleg met het bestuur

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum
GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta foerschi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *