Betta macrostoma

Betta macrostoma is een van de moeilijkste vissen om in een aquarium te houden, ze zijn extreem gevoelig voor waterwaarden en erg vatbaar voor ziekten, ook zijn ze erg schrikachtig.

Beschrijving

Betta macrostoma

De Betta macrostoma kan een lengte bereiken van zo’n 11 centimeter. Ze hebben een mooie rode kleur over hun lichaam, met een zwarte kop en ook zwarte rand aan de buikvin en de staart.

Deze soort is in 1910 beschreven door Regan. De soortnaam macrostoma is afkomstig uit het oud Grieks en is op te delen in twee stukken. Macro betekent groot en stoma betekent mond. Een verwijzing naar de relatief grote bek van deze soort.

Herkomst

Brunei, Indonesië en Maleisië – Borneo.

Het aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van 1 meter, het beste kunnen ze in een speciaalaquarium gehouden worden. Het aquarium dicht beplanten en inrichten met bijvoorbeeld kienhout om schuilplaatsen te maken. Let op: het zijn goede springers, dus een dekruit is aan te raden. Gebruik turffiltering, regelmatig waterverversen is gewenst (1/3 deel per 2 weken) omdat ze nogal gevoelig zijn voor nitraat.

Water

Temperatuur: 24-26 graden.
PH: 6-7,5
GH: 5-8

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Als voedsel kan het beste diepvriesvoer of droogvoer gegeven worden, geen levend voer vanwege de bacteriën.

Houden van Betta macrostoma

Deze Betta is een van de moeilijkste vissen om te houden in een aquarium. In de natuur komt de soort voor in boslopen, met een zeer lage pH en uiterst zacht water. Het nabootsen van deze omstandigheden is niet voldoende.

Buiten de extreme gevoeligheid voor de waterwaarden, zijn de dieren ook nog eens erg vatbaar voor ziekten. Levend voer is uit den boze, gezien de bacteriën die daarmee in de bak gebracht worden. Het beste kan er gebruik gemaakt worden van een UV filter, in combinatie met bijna puur RO water en turf filtering.

Niet alleen vanwege de grootte van de vissen moet er een ruim aquarium neergezet worden voor deze soort. Ze zijn vaak schrikachtig, en schieten dan pijlsnel weg. In te kleine bakken zijn al vaker wildvang dieren zo hard tegen het glas gekomen, dat ze daaraan overleden. Als laatste zijn het uitstekende springers, die door het kleinste gaatje uit de bak kunnen verdwijnen.

Al met al geen gemakkelijke soort om te houden. Buiten het feit dat de soort in Brunei beschermd is, verklaart dit enigzins de exorbitante prijzen die voor de vissen gevraagd worden, 400 tot 600 Dollar per paar.

Kweek van de Betta macrostoma

De kweek is bij de Betta macrostoma niet eenvoudig, het water moet zeer zacht en zuur zijn. Deze Betta is een muilbroeder, als de eitjes zijn bevrucht, worden ze door het vrouwtje doorgegeven in de bek van het mannetje. De ei-overdracht bij deze soort gebeurt niet door het normale spugen, maar het vrouwtje schuift de eieren direct in de muil van het mannetje.

De broedperiode is ongeveer 20 dagen, waarna de jongen worden losgelaten, ze zijn dan 7 à 9 mm. lang. Ze kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Eric Naus – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen – Gepubliceerd in overleg met het bestuur
Coby

Copyright foto’s

Haji Badaruddin – Clearwateraquatics.biz (niet meer beschikbaar)
Michael Lo

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta macrostoma” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *