Betta miniopinna

Betta miniopinna dankt zijn naam aan de opvallende rode buikvinnen. Deze Betta soort bereikt slechts een lengte van 4 centimeter.

Beschrijving

Betta miniopinna

Betta miniopinna is in 1994 officieel beschreven door Tan en Tan. De soortnaam miniopinna is afkomstig uit het Latijn; minius, hetgeen rood betekend en pinna, hetgeen vinnen betekend, in toespeling op de rode ventrale vinnen.

Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 4 centimeter.

Herkomst

Terra typica is afkomstig van Tanjong Bintan; Indonesië. Ze komen verder ook voor nabij Bangka, vlakbij Pasir Segiling; Indonesië.

Houden van Betta miniopinna

Betta miniopinna komt voor in turfmoerassen met een pH van 4.9, 5.8 tot 6.5 is ook gemeten. Deze soort is agressief, er zijn mannetjes wildgevangen welke uiterst agressief waren, het is daarom raadzaam de medebewoners met zorg te kiezen. Voor 2 paartjes Betta miniopinna is een aquarium met de afmetingen 60 x 20 x 20 voldoende. De inrichting van de bak speelt een belangrijke rol; een zeer dichte beplanting, om zodoende genoeg schuilplaatsen te creëren, is sterk aan te raden. De waterwaarden van het natuurlijk biotoop moeten in de bak nagebootst worden voor een optimale verzorging.

Voortplanting van Betta miniopinna

Deze kleine zwarte Betta zou zich gemakkelijker laten voortplanten dan Betta persephone. Om Betta miniopinna tot voortplanting aan te zetten voldoet een bak zoals beschreven prima. Deze soort is een schuimnestbouwer die het nest graag bouwt onder drijfplanten. De verdere voortplanting verloopt als die van Betta persephone.

Auteur

Stefan vd Voort – Nederlandse Vereniging voor Labyrintvissen
Gepubliceerd in overleg met het bestuur

Copyright foto’s

K. Sasaki
K. Yakou

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta miniopinna” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *