Betta smaragdina – Smaragd Betta

De Betta smaragdina of Smaragd Betta is een stukje rustiger dan zijn neef de Betta splendens, toch blijft het geen goed idee om 2 mannen bij elkaar te zetten. Hij dankt zijn naam aan de Smaragd groene glans op zijn schubben.

Beschrijving

Betta smaragdina – Smaragd Betta

De Betta smaragdina of Smaragd Betta kan een lengte bereiken van zo’n 7 centimeter. Deze vis dankt zijn naam aan zijn smaragdgroene schubben.

Herkomst

Thailand.

Het Aquarium

Voor de Smaragd Betta is een aquarium nodig van minimaal 60 centimeter. Inrichten met dichte beplanting, liefst tot aan het wateroppervlak, ook drijfplanten omdat ze daar hun schuimnesten in bouwen. Met een donkere bodem komen de kleuren van deze vis beter tot zijn recht. Niet te veel stroming en een gedempte verlichting is aan te raden.

Water

Temperatuur: 24-27 graden.
PH: 6-8
GH: 5-19

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Deze vissen zijn alleseters, zowel levend voer als diepvriesvoer, zoals zwarte muggenlarven, watervlooien, cyclops, artemia ,en droogvoer. Ook groenvoer lusten ze graag.

Karakter

Je kunt bij de Betta smaragdina geen 2 mannetjes bij elkaar zetten. Net als bij de Betta splendens zullen ze elkaar letterlijk doodvechten. Je kunt ze het beste in een harem houden, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes, als je maar 1 vrouwtje erbij zet wordt ze flink opgejaagd en raakt ze dus erg gestrest als het mannetje wil paren. Het is een sterke territoriumverdediger. Toch zijn ze prima geschikt voor in een gezelschapsaquarium, let wel dat je er geen Sumatraantjes bijzet omdat die in de vinnen zullen gaan bijten.

Kweek van de Betta smaragdina – Smaragd Betta

Het mannetje maakt een schuimnest, dit ziet er uit als een soort luchtbelletjes die aan elkaar gemaakt zijn, dit zit dan tegen een bladrand of een drijfplant aan. Gebruik een kweekbak zonder stroming in het water en voer de ouders eerst goed met zwarte muggenlarven. De temperatuur mag naar 29/30 graden. Het mannetje imponeert het vrouwtje met zijn vinnen en omstrengelt haar onder het nest, na een paar keer zal het vrouwtje eitjes lossen, het mannetje vangt ze op en spuugt ze in het schuimnest. Na de eiafzetting het vrouwtje uitvangen anders wordt ze de dood ingejaagd. Het mannetje verdedigt fel zijn nest. De jongen komen na 1 à 2 dagen uit, dan ook het mannetje uitvangen, anders worden de kleintjes opgegeten. De jongen kun je opkweken met fijngewreven droogvoer of artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Betta smaragdina – Smaragd Betta” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *