Boraras maculatus – Dwergrasbora

De Dwergrasbora of Boraras maculatus is is een van de kleinste visjes. Zijn basiskleur is olijfgroen, zijn lichaam is oranjerood, de rug is feller rood, de buik iets geelachtig.

Beschrijving

Boraras maculatus – Dwergrasbora

Dit extreem kleine visje heeft een oranje kleur, op de rug is het meer rood terwijl de buik geler is. Er is ook een beetje een olijfgroene waas over het lichaam. Op het lichaam is een donkerblauwe vlek te vinden. Bij de staartwortel en vlak onder de vinnen zijn ook blauwe vlekjes te vinden. Het vrouwtje is vaak wat groter en voller dan het mannetje. Al met al worden ze niet groter dan zo’n 2,5 centimeter. Je kunt deze visjes alleen samenhouden met andere “mini” visjes anders eindigen ze als voer.

Synoniemen: Rasbora maculata, Boraras maculata.

Herkomst

Maleisië, Sumatra, Singapore, ZO-Azië.

Het Aquarium

De kleuren van de vis komen mooier uit in een aquarium met een donkere bodem en een gedempte verlichting door gebruik te maken van drijfplanten. Het gebruik van hout in het aquarium zorgt voor een natuurlijke uitstraling die dicht bij de natuurlijke omstandigheden zit. De vissen leven voornamelijk vlak langs de oever en dan vooral tussen in het water hangende takken en wortels van planten. Een goed beplante zone in het aquarium is ook aan te bevelen zodat de vissen zich daar goed kunnen verschuilen. Ze houden wel van wat zonlicht in het aquarium. Je kunt ze in een gezelschapsaquarium houden met andere kleine soorten, maar in een speciaalaquarium komen ze beter tot hun recht.

Water

Temperatuur: 23-26 graden.
PH: 5-6,5
GH: 4-12

Voeding

Het is vanzelfsprekend dat je ze alleen kleinere voersoorten kunt geven, zoals watervlooien, cyclops en artemia-naupliën. Ook fijngewreven droogvoer lusten ze wel.

Karakter

De dwergrasbora is een heel vreedzaam en beweeglijk scholenvisje die je minimaal met 7 stuks kunt houden, maar liever meer.  Het is een echte scholenvis die wegkwijnt als hij niet genoeg soortgenoten om zich heen heet. Tijdens het baltsen worden de vrouwtjes behoorlijk achterna gezeten door de mannetjes. Ze zwemmen in de middelste en onderste waterlagen.

Kweek van de Boraras maculatus – Dwergrasbora

Het zijn niet de makkelijkste visjes om te kweken. Het beste is om in een aparte kweekbak met zacht zuur water een aantal visjes over te brengen. Als de temperatuur wordt verhoogd naar 27 graden zal dat het afzetten van eitjes bevorderen. Het aquarium moet worden ingericht met veel fijnbladerige planten zoals javamos. Er zou ook kunnen worden gekozen voor een legrooster om te voorkomen dat de eitjes worden opgegeten.

Het zijn vrijleggers die ongeveer 50 eieren produceren. Na het leggen moeten de ouderdieren worden uitgevangen. De eitjes zullen na 1 a 2 dagen uitkomen. De jongen zijn te voeden met het fijnste stofvoer.

Video

Auteur

Richpad – Coby

Copyright foto’s

Peter Maguire

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter