Boraras urophthalmoides – Glasrasbora

De Boraras urophthalmoides of Glasrasbora is een leuke, kleine scholenvis, geschikt voor nano aquaria.

Beschrijving

Boraras urophthalmoides – Glasrasbora

De Urophthalmoides of Glasrasbora is en leuke, heel kleine scholenvis, die heel goed in nano aquaria gehouden kan worden. Ze doen het heel goed in combinatie met andere kleine vissoorten. Wanneer ze gehouden worden met grotere vissen, worden ze schuw en zullen ze verstopt blijven.

Hij is rood van kleur, met over de hele lengte van zijn lijf een zwarte streep en daarboven een lichte streep die iets fluoriderend lijkt te zijn. De streep wordt vlak voor de staart even onderbroken. Wanneer hij als enkeling gehouden wordt, zal hij zijn mooie rode kleur niet laten zien en zal hij bleek blijven.

De vis lijkt erg op de Boraras brigittea, maar wordt minder fel rood van kleur. De mannetjes van deze soort zullen in het paaiseizoen wel wat roder van kleur zijn.

Herkomst

Oorspronkelijk werd de vis alleen gevonden in moerasachtige delen van de Sai Bury rivier in het zuiden van Thailand, maar tegenwoordig is hij verspreid over heel Thailand en komt hij ook voor in Cambodja, Maleisië en Indonesië.

Het Aquarium

De vis houd van een dichte beplanting langs de achter- en zijkanten, met voorin en in het midden open zwemwater. Omdat hij niet van felle verlichting houd, zijn drijfplantjes ook aanraders. Bij een donkere bodem komt de mooie kleur van de vis het beste uit.

De stroming mag niet al te sterk zijn.

Water

Temperatuur: 20-28 graden
PH: 6-7
GH: 5-8

Voeding

Uiteraard eet deze vis alleen heel fijn voer. In het wild eet hij alleen klein levend voer als watervlooien, cyclops en artemia-naupliën, maar aquariumdieren accepteren ook fijngemalen vlokvoer. Echter, wanneer ze regelmatig levend of diepvriesvoer aangeboden krijgen, wordt de kleur van de vis veel mooier.

Karakter

Deze vis is een vreedzame vis, die met minstens 7 stuks gehouden moet worden, maar eigenlijk geld: hoe meer hoe beter. Hij is goed te houden in combinatie met andere kleine, vreedzame vissen, zoals andere Boraras soorten en klein Corydorassen.

Tijdens de paaiperiode zijn de dominantste mannetjes matig territoriaal.

Kweek van de Boraras urophthalmoides – Glasrasbora

De kweek van deze vis is erg lastig. Het is een eiereter, dus na het afzetten van de eieren moeten de ouders uit de kweekbak worden gehaald.

De eieren worden afgezet en bevrucht tussen fijnbladige planten zoals Javamos. Als de eieren uitkomen teren de jongen ongeveer 1,5 dag op hun eierzak. Daarna moeten ze worden gevoerd met het allerfijnste stofvoer.

Auteur

karinD

Copyright foto’s

Peter Maguire

Bronnen

Seriously Fish
Aquagids
Aquavisie

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Boraras urophthalmoides – Glasrasbora” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *