Botia almorhae

De Botia almorhae is een redelijk rustige en vredelievende Botia soort. Je moet ze wel in een groep houden.

Beschrijving

Botia almorhae

Jonge exemplaren hebben een witte grondkleur met daarop donker bruine strepen (zie eerste foto). Naarmate de vis ouder wordt, veranderd de kleur naar een donkerder grijs met daarop fijnere strepen. De mannen zijn slanker dan de vrouwen, die veel voller tonen, vooral als ze vol eieren zitten. De mannen hebben ook wat rood rond hun baarddraden en mond. Ze lijken op de Botia histronica en de Botia rostrata.

Synoniemen

Botia grandis, Schistura maculata, Botia blythi.

Voeding

Deze soort eet eigenlijk alle soorten wel. Goede kwaliteit vlokvoer, granulaat, algentabletten, diepvriesvoer, garnalen maar ook in stukjes gehakte regenworm. Let op! Dit zijn gulzige eters, geef ze niet meer dan ze in een paar minuten op kunnen eten. Ze gaan ook op zoek naar slakken in het aquarium!

Karakter

Over het algemeen een rustige, vredelievende soort. Het zijn echter wel groepsdieren dus moeten met miniaal 5 tot 7 exemplaren worden gehouden. Binnen de groep hebben ze een sociale structuur die door (schijn) gevechten wordt vastgesteld. Zorg dus voor voldoende schuilplaatsen.

Het aquarium

Deze soort houdt niet van fel licht. De bodem mag worden bedekt met zand, hieraan kunnen ze hun tere baarddraden niet beschadigen. Ze hebben door hun sociale structuur veel schuilplaatsen nodig bestaand uit rotsen en kienhout. Hiertussen kunnen de lager in rang staande vissen een goed heenkomen zoeken voor de dominantere vissen. In het wild leven de volwassen dieren in kalm stromend water of in poelen van de hooglanden. De jongen leven in de stroming van de lager gelegen gebieden.

Omdat ze redelijk groot worden en in een school gehouden zouden moeten worden raden we een aquarium aan vanaf zo’n 150 centimeter lengte en minimaal 50 centimeter diepte. De hoogte maakt voor deze vissen niet zo heel veel uit.

Water

Temperatuur: 22 – 28
pH: 6,5 – 7,5
GH: 8 – 12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Kweek van de Botia almorhae

In het aquarium is het nog niet gelukt, vrouwen worden wel regelmatig dik van de eieren maar die komen (tot nu toe) niet uit.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Duffill
Emma Turner – Loaches.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Botia almorhae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *