Botia kubotai

Botia kubotai is een vreedzame bodembewoner die het beste in een kleine groep gehouden kan worden.  De bodem moet bestaan uit fijn zand.

Beschrijving

Botia kubotai

De jongen van de Botia kubotai hebben 3 zwarte/bruine strepen en 5 zwarte/bruine dwarsbalken op het lichaam. Hierdoor blijven er 4 paren van gele vlekken over. Als de vis ouder wordt zullen de strepen en dwarsbalken breder worden en worden de gele vlekken kleiner, maar soms worden ze ook groter of kleiner maar dan worden het er meer. Kort gezegd betekent dit, dat er duidelijk verschil zitten tussen volwassen vissen en ze elk hun eigen patroon hebben. In de strepen en dwarsbalken zullen later ook kleine gele vlekjes ontstaan.

De vorm van de Kubotai is gelijk aan de meeste andere botia’s. Het lichaam heeft een typische botia vorm en heeft om zijn mond vier “snorharen” en zoals de meeste botia’s ook 2 stekels onder zijn ogen. Door deze stekels is het niet mogelijk om grotere botia’s te vangen met een fijn netje. Ze blijven er zeker in vast zitten met alle gevolgen van dien.

Het Aquarium

De Kubotai botia’s zijn heel goed te houden in een aquarium. Het water dient een temperatuur te hebben van 24-28 graden en een ph tussen de 6,5-7,5. Het zijn over het algemeen geen veeleisende dieren maar er zijn een paar dingen waar rekening mee moet worden gehouden zoals het feit dat modderkruipers riviervissen zijn en ze gewend zijn te leven in schoon zoetwater dat hun natuurlijke waterwegen hen biedt. Ze zijn niet gewend aan de opstapeling van organisch afval dat maar al te makkelijk kan optreden in het gesloten systeem van een aquarium. Regelmatig gedeeltelijke water verversingen zijn van essentieel belang. Je moet streven naar ten minste twee gedeeltelijke verversingen per week, waarbij wekelijks in totaal minimaal 25 procent van de totale aquariuminhoud wordt ververst

Modderkruipers in het algemeen, waarderen een goede doorstroming in het aquarium. Dit bootst hun natuurlijke omgeving van matig snelstromende rivieren en beken na. Je ziet deze vissen vaak tegen de stroom in zwemmen, wat ze duidelijk pleziert.

Het substraat moet bestaan uit klein aquariumzand. Vermijd scherp substraat om de delicate baarddraden te beschermen. In sommige gevallen, vooral als het grind niet vrij is van afval, kunnen de baarddraden zweren krijgen en infecteren.

De inrichting moet ook zorgvuldig worden gekozen om deze zeer klein geschubde vis te beschermen tegen schade. Gesteenten die ruw en scherp zijn (zoals lavasteen), moeten absoluut worden vermeden. Een goede keuze voor de inrichting is kienhout en leisteen, waarmee u vele natuurlijke grotten kunt construeren waarin uw vissen zich kunnen terugtrekken als ze zich bedreigd voelen. Zonder voldoende schuilplaatsen, zal de modderkruiper in een permanent overspannen toestand verkeren en daarom kwetsbaar zijn voor problemen zoals witte stip (Ichthyophthirius mulitifiliis).

Planten

In het aquarium kunnen planten worden gezet, maar over het algemeen leven deze niet lang. De meeste modderkruipers maken ofwel gaten in de bladeren of knippen kleine gesteelde planten zelfs volledig af. Bekend is dat Microsorium pteropus (Javavaren) en Anubias soorten het meest robuust zijn, en lijken de aandacht van de modderkruipers het langst te overleven. Een ander punt wat je in gedachten moet houden is dat Botia’s liever gedempte verlichting hebben, nog een reden waarom planten het mogelijk niet altijd zo goed doen in zo’n set-up.

In het aquarium moet een open zwemzone worden opgenomen, omdat deze vissen het leuk vinden om in scholen over de lengte van het aquarium heen en weer te zwemmen, meestal doen ze dit in de avond of onder gedempt licht. Altijd goed onthouden om de kap goed afgesloten te houden, aangezien alle modderkruipers uitstekend kunnen springen.

Karakter

Botia kubotai kunnen worden gehouden met de meeste gezelschapsvissen, maar het is waarschijnlijk beter hele kleine vissen of langvinnige varianten te vermijden. Het is een redelijk vredelievende soort, alhoewel er af en toe wel wat onenigheid tussen individuen binnen de school kunnen voorkomen, of met andere botia soorten die het aquarium delen als deze ongeveer dezelfde markering hebben maar er ontstaat echter zelden echte schade.

Ook is het een zeer sociale vis, die het zeer op prijs stelt om in een grote groep te leven van 6 of meer soortgenoten. Dit maakt ze wel wat “ondeugender” naar andere vissen toe.

Dieet

Het is een omnivoor; en zal zowel droogvoer als diepvries/levend voer tot zich nemen. Groenten als komkommer eten ze wel, maar in stuk mindere mate dan andere botia soorten.

Kweek van de Botia kubotai

Helaas kon ik niets vinden over het kweken van deze prachtige Botia’s in het aquarium.

Auteur

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Hristo Hristov
Mark Duffill
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Emma Turner – Loaches.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Botia kubotai” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *